Начало Рали Бившият навигатор на Хирвонен става копилот на Сунинен

Бившият навигатор на Хирвонен става копилот на Сунинен

191
0
Ярмо Лехтинен
Ярмо Лехтинен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Тимът на М-Спорт имаше само три дни да се подготви за рали Сардиния. Механиците на отбора разполагаха с броени часове, за да проверят автомобилите след надпреварата в Португалия. Отборът не прави тестове преди състезанието в Италия, но в екипа са убедени, че Елфин Еванс и Теему Сунинен разполагат с достатъчно добра скорост, за да се борят за силни резултати. Финландецът сменя навигатора си в опит да подобри представянето си. Бившият копилот на Мико Хирвонен Ярмо Лехтинен ще работи със сънародника си през останалата част от сезон 2019 г.

„Искам да благодаря на Марко [Салминен], защото заедно постигнахме много през първата половина от годината”, каза Сунинен.

„Печелехме отсечки, за първи път водихме в рали. Но аз все още се уча и опитът на навигатор като Ярмо ще е наистина важен, ако искам да постигна целите си през останалата част от сезона.”

„Рали Сардиния ми е доста добре познато. Това ще е четвъртото ми участие там и се надявам това да помогне за по-бързото сработване с Ярмо. Нямахме кой знае колко време за подготовка, но ако всичко премине по план, би трябвало да имаме същото темпо като в Португалия. Ще трябва да сме много съсредоточени – не само заради новото партньорство, но и поради това, че ралито е наистина тежко. Трябва да се постараем да нанесем всеки камък в бележките си. Освен това винаги е страшно горещо – необходимо е да се храним правилно и да пием достатъчно вода, за да запазим енергийното си ниво високо.”

50-годишният Ярмо Лехтинен има 169 старта във WRC и 15 победи заедно с Хирвонен

Рали Сардиния има специално значение за съекипника на Сунинен Елфин Еванс. Той дебютира зад волана на WRC автомобил в Италия през 2013 г. Най-добрият му резултат там е четвърто място през 2015-та.

„Мисля, че всеки пилот помни къде за пръв път е карал WRC кола. Поради тази причина Сардиния винаги ще е специално място за мен. Самото рали не е леко, но след като си бил там няколко пъти, се научаваш да цениш предизвикателствата на отсечките”, обясни уелсецът.

Еванс допълни, че целта му в Италия ще е да се качи на подиума

Шефът на М-Спорт Ричард Милнър отбеляза светкавичната работа на екипа между ралитата в Португалия и Италия.

„Момчетата се трудиха по нощите, но всичко бе готово навреме за отпътуване в петък! Механиците ни са отлични специалисти и си свършиха работата, която на няколко бе поощрявана с отскачане до близкия магазин за пай”, сподели Милнър.

„Иначе Фиеста-та има добро представяне в Сардиния. През 2017 г. спечелихме тук с От [Танак], миналия сезон Себ [Ожие] изтърва победата за 0,7 сек. Елфин и Теему имат опит, знаят какво е необходимо за силен резултат в това рали.”