Начало Рали Сордо с първа победа във WRC след триумф в Германия

Сордо с първа победа във WRC след триумф в Германия

33
0
Дани Сордо

Дани Сордо успя да постигне своята първа победа в Световния рали шампионат, въпреки че затова му трябваха повече от 100 старта. В Германия обаче всичко за заводския пилот на Ситроен вървеше по вода и след като фаворитите отпаднаха постепенно, дойде реда и на испанеца да запише името си в историята. В края спорът за победата бе между Сордо и Тиери Нювил от екипа на Форд, но Ситроен показа, че добрата форма асфалт не е случайна.

„Невероятен момент за мен“, заяви Сордо след финала. „В началото на последния етап бях леко нервен и бе доста трудно за мен.“

„Щастлив съм, въпреки че не успях да спечеля“, заяви от своя страна белгиецът. Състезанието бе решено в последния 16-и етап. Стартовият ред бе обърнат и Себастиен Ожие стартира първи в дългата 24,58 км. отсечка, а Сордо бе последен. В началото Нювил имаше преднина, после Сордо отново се върна начело. Разликата между двамата на междинната контрола бе едва секунда. В крайна сметка обаче белгиецът реши да не рискува и на финала Сордо бе с преднина от 53 секунди. Трети пък завърши Мико Хирвонен от екипа на Ситроен.

„Солиден резултат за мен“, заяви Хирвонен. „Още от началото бях доволен от темпото си. В крайна сметка събрахме важни точки за отбора.“

След Мексико и Португалия това е едва третия подиум за финландеца, за когото всички в екипа се надяваха да поеме лидерската роля. Това обаче така и не се получава.

След края на надпреварата в Германия ситуацията във временното класиране не се промени особено. Отпадналия още в петък Себастиен Ожие продължава да води с огромна преднина пред Тиери Нювил.

„Сега трябва просто да се концентрираме върху следващото състезание в Австралия“, заяви Ожие.

Надпреварата в Австралия е в средата на месец септември.