Начало Рали Сордо спечели квалификацията за рали Португалия, Ожие все още не е съвсем...

Сордо спечели квалификацията за рали Португалия, Ожие все още не е съвсем добре

54
0
Дани Сордо

Дани Сордо започна чудесно седмицата си в Португалия – с победа във Fafe рали спринта, а днес продължи в същия дух с най-добро време в квалификационната отсечка за четвъртия кръг от световния рали шампионат. Зад пилота на Ситроен се класираха състезателите на Фолксваген, като Себастиен Ожие е втори, а Яри-Мати Латвала – трети. Зад тях е Мадс Остберг (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), като четиримата се събраха в по-малко от секунда.

Началото на надпреварата е многообещаващо за Сордо. 29-годишният испанец не се справи така успешно в Мексико миналия месец (макар и там да се кара на чакъл). Той финишира четвърти в третото WRC състезание за 2013 г., но на повече от шест минути от победителя там Ожие.

Благодарение на победата си в квалификационната отсечка Дани пръв ще посочи от коя позиция иска да стартира в надпреварата.

С пето време в етапа днес бе Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC) – на 1,3 сек от съотборника. В класирането следваха Евгени Новиков (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), Андреас Микелсен (Фолксваген, Поло R WRC), Насър Ал-Атия (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) и т.н.

Междувременно във Фолксваген все още са притеснени за формата на Ожие. Френският пилот се оттегли от Fafe спринта миналия уикенд заради заболяване. По препоръка на лекарите си той почиваше, но и в момента не е в оптимална кондиция.

Далеч съм от топформата си – призна самият Ожие след тренировките. – В Португалия постигнах първата си WRC победа през 2010 г., спечелих и през 2011-та и знам, че мога да се справя тук. Но тази година ще е трудно, защото не съм в перфектно здраве. Повече от две седмици вече не съм в добра форма, но да видим какво ще стане.

Моторспорт директорът на Фолксваген Йост Капито коментира, че ако ралито бе миналия уикенд, Себастиен нямаше изобщо да стартира.

– Мислим, че е вирусна инфекция, нещо, което може би е прихванал в Мексико – обясни той. – Докторите още не са го установили съвсем. По-рано тази седмица все още имаше трудности да говори и преглъща.

Отборът ограничи максимално ангажиментите на Ожие преди ралито, за да му даде възможност да почива колкото може повече.