Начало Moto News Speedway GP: Победи за Змаржли и Лингрен

Speedway GP: Победи за Змаржли и Лингрен

Снимка : Speedway GP

Стадион Едуард Янкарс прие третия и четвъртия кръг от Спийдуей Гран при. За разлика от Вроцлав, трасето в Горжов е специализирано за спийдуей. Рекордът на 329-метровия овал се държи от Ниелс-Кристиан Иверсен. През двата дни нито един пилот не успя дори да се доближи до постижението на датчанина от 58:00.

Рецитал на Бартек

В петъчната вечер състезанието започна с тежка катастрофа на Патрик Дудек. Полякът имаше контакт в първия завой с участващия с уайлд кард датчанин Андерс Томсен. Съдията реши, че инцидентът е състезателен и не последва дисквалификация. Дудек се върна за рестарта и спечели, въпреки че видимо изпитваше голяма болка. След първите четири серии всички коридори имаха по една победа. Обработката на трасето промени значително силите и пилотите стартиращи от най-вътрешния коридор имаха предимство.

Бартош Змаржли записа четири победи с голяма преднина в първите си четири серии. Новата точкова система му позволи да кара по-предпазливо в последната серия след като вече си беше осигурил първи избор в полуфинал номер 1. Победителят от първото състезание Артьом Лагута стартира с две последни места и събра едва 7 точки. Така руснакът пропусна за първи път полуфиналите през сезона. Неговият сънародник Емил Сейфудинов също не успя да намери верните настройки и отпадна. Патрик Дудек се оттегли от състезанието преди серия номер 10.

В първия полуфинал Змаржли продължи доминацията си и завърши първи с голяма преднина. Неочаквано втори завърши Джейсън Дойл. Австралиецът води здрава битка с Тай Уофиндън до финала. Последен завърши водачът в генералното класиране Мачей Яновски.

Леон Мадсен се възползва от слабия старт на Мартин Васулик и Матей Жагар и от белия коридор взе победата. Фреди Лингрен кара предпазливо и се класира за трети пореден финал.

Победа за местния любимец

Бартош Змаржли имаше първи избор във финала и логично избра най-вътрешния коридор. Леон Мадсен спечели последните си две серии с бялата каска, но във финала избра синя и остана последен. Джейсън Дойл води здрава битка с Бартош и само сантиметри го разделиха от първа победа този сезон. Фреди Лингрен записа втори подиум за сезона и се доближи на 2 точки от Мачей Яновски в генералното класиране. Бартош със своята победа изостава само на точка от сънародника си.

Световен шампионат по спийдуей – III кръг Горжов, Източник Владимир Кацаров

Бартек отново беше недостижим

Съботното състезание отново започна по кошмарен начин за Патрик Дудек. Полякът скъса лентата в серия 1 и получи дисквалификация. Организаторите през цялото състезание навлажняваха трасето доста по-малко и това доведе до по-добра работа на външните коридори. До първтото прекъсване цели трима пилоти спеелиха от белия коридор. Бартош записа за втори пореден ден четири поредни победи от различни коридори и се беше запътил към втори пореден успех. Настоящият световен шампион не криеше, че трасето в Горжов му е любимо. Бартек, както го наричат феновете е състезател на местния клуб Стал Грожов и заедно с датчанина Ниелс-Кристиан Иверсен познават най-добре трасето.

След първите 20 серии, Бартош отново имаше първи избор за полуфинал 1. Змаржли избра най-външния коридор, който даваше много добро сцепление до този момент. Преди полуфиналите имаше по 6 победи от най-вътрешния и от най-външния коридори. Бартек се забави на старта и остана последен на първия завой. До края успя да изпревари само трикратния световен шампион Тау Уолфиндън. Емил Сейфудинов с четвъртата си поредна победа в серия донесе едва четвъртата победа на синия коридор, а Леон Мадсен допълни дуото, което се класира за финала.

Първа победа за Фреди Лингрен

Във втория полуфинал Джейсън Дойл, който този уикенд сякаш не се луташе в настройките избра да кара с бяла каска и не сгреши. Австралиецът записа третата си победа за вечерта подобрявайки значително формата си от първите два кръга. Фреди Лингрен остана втори и се превърна в единствения пилот, който кара на финала във всеки кръг. Мартин Васулик не успя от вътрешния коридор да се противопостави и завърши трети. Мачей Яновски остана последен и за него остана утехата, че в началото на седмицата завоюва своята втора титла в полския индивидуален шампионат в пряк двубой с Бартош Змажли.

Финалът щеше да донесе първа победа за сезон 2020 на някой пилот, както и четвърти различен победител в четири кръга. Джейсън Дойл отново заложи на бялата каска, но това този път не му донесе късмет и остана трети. Фреди Лингрен беше решен в поредния си финал да вземе нещо повече от трето място и изпревари Дойл във втория завой като смени рязко треакторията. Леон Мадсен избута Джейсън Дойл малко преди финала и се качи на второ място. Постъпка, за която се извини на австралиеца, но световният шампион от 2017 ясно му показа, че не приема извинението. Руското торпедо Емил Сейфудинов остана последен,но заработи най-много точки през сезона досега.

Световен шампионат по спийдуей – IV кръг Горжов, Източник Владимир Кацаров

Остават само още два двойни уикенда и свтовният шампионат по спийдуей гран при ще излъчи шампион за сезон 2020. Новата точкова система облагодетелства пилоти, които са постоянни в преставянето си. Неслучайно лидер е Фреди Лингрен, който единствен има четири финала. Зад него на седем точки е Бартош Змаржли, а две по-назад е Яновски. Трикратният световен шампион Тай Уолфиндън е четвърти, Леон Мадсен започва да скъсява дистанцията. Още другата седмица предстоят две невероятни надпревари на стадион Маркета в Прага.

Временно класиране след IV кръг