Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спортният директор Мекис и главният стратег Руеда също си тръгват от Ферари?

Спортният директор Мекис и главният стратег Руеда също си тръгват от Ферари?

7134
0
Лоран Мекис, Шарл Льоклер
Лоран Мекис и Шарл Льоклер; снимка: Ферари

По-малко от ден, след като италиански медии обявиха, че Матия Биното е уволнен и ще бъде заместен от Фредерик Васьор, а от Ферари отрекоха тази информация, се появи и друга: че шефът на отбора ще бъде последван от спортния директор Лоран Мекис и главния стратег Инаки Руеда. Твърди се, че напускането на Мекис е с цел да замести Васьор. Руеда пък е един от най-критикуваните членове на тима на Ферари, тъй като стратегията на екипа многократно се оказваше погрешна и коства много на отбора, включително победи.

Говори се, че официалното съобщение за промените в ръководната структура на Ферари щяло да бъде направено след Гран при на Абу Даби. Финалната надпревара за сезон 2022 във Формула 1 е в края на тази седмица на пистата Яс Марина. Засега единствената реакция от Скудерията бе да отхвърли официално слуха за уволнение на Биното.

45-годишният Лоран Мекис започва кариерата си във Формула 1 в началото на 2000-те в Ероуз. След това отива в Минарди, където работи като състезателен инженер на Марк Уебър, Джъстин Уилсън, Жолт Баумгартнър, Кристиян Алберс. Остава в тима от Фаенца и след като е купен от Дитрих Матешиц, който го преименува на Торо Росо. През 2014 г. става директор по сигурността на ФИА. За 2017 г. е назначен за заместник рейс директор от страна на федерацията на стартовете от Формула 1. През 2018-та отива във Ферари, където от 2021-ва е заместник-шеф на отбора и спортен директор.

Инаки Руеда
Инаки Руеда; снимка: Ферари

За Руеда не се знае дали ще отиде някъде другаде. Стратегическите грешки през сезона обаче бяха някои от най-фрапантните на грида. Особено сериозна бе критиката след Гран при на Унгария, където от Ферари избраха гуми хард. Впоследствие в италиански медии се появиха опасения, че заради подобни провали Шарл Льоклер може да напусне Ферари. Наскоро се появи слух, че от Мерцедес искат да привлекат монегаска след 2024 г.

Що се отнася до всички тези слухове и причината за предполагаемите промени в ръководството, то наблюдатели посочват, че те вероятно имат една цел: приоритизиране на Шарл Льоклер пред настоящия мениджмънт

Пилотът от Монако имаше някои неразбирателства с Биното през тази година. Двамата изглаждаха взаимоотношенията си на вечеря в Монте Карло.

За сметка на това Льоклер се разбира чудесно с Васьор още от времето, когато бе пилот на Заубер. Мениджърът му Никола Тод също харесва французина. Уволнението на Биното пък щяло да означава връщане на Симоне Реста във Ферари. Понастоящем той е в Хаас, а според запознати една от причините за прехвърлянето му там била, че не се разбирал с Биното.