Начало Рали Стайков налага убийствено темпо на рали България

Стайков налага убийствено темпо на рали България

28
0

Екипажът на Евроком РТ Пламен Стайков и Рафи Кадир с Мицубиши Лансър Ево 9 е лидер в 45-ото рали България. Той обаче води в шампионата на България с 41,8 сек. пред Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Форд Фиеста R5. За ERT (Европейския рали трофей) лидер пък е Крум Дончев.

Още в първата днешна отсечка дългата 34,8 км Шиндар 1, Стайков спечели  с 26.5 сек. пред Крум Дончев. Средната му скорост бе 105 км. Пламен бе отново най-бърз и на Траянови врата – 11,61 км, но този път победи с 2,2 сек. лидерите в шампионата Игнат Исаев/Милен Илиев (Октан РТ) с Мицубиши Лансър Ево 9. Това бе и стратегията на Пламен, който кара само днес, за българския шампионат и затова натисна здраво.

За европейската класация пък Крум дръпна с 5,1 сек на Игнат, а трети бе миналогодишният победител Олександър Салюк също с Форд Фиеста R5. По късно обаче, но второто минаване на Траянови врата Игнат Исаев счупи диференциал и отпадна. Така Салюк се намърда на второ място, като след 6-ия специален етап изоставаше на 15,9 сек. от Крум, а трети на 57,9 сек. е турският пилот Ягис Авджи с Мини Купър JCW. Четвърти се движи чехът Войчех Щайф със Субару Импреза STI, който е лидер във временното класиране на ERT. Той обаче е на 2:00,6 и явно карата така, че да трупа точки.