Начало Рали Стайков печели BG шампионата, Дончев води в ERT

Стайков печели BG шампионата, Дончев води в ERT

67
0

Двама български пилоти бяха най-бързи в първия ден от 45-ото рали България. Пламен Стайков и Рафи Кадир (Евроком РТ) с Мицубиши Лансър Ево 9 спечели надпреварата за нашия шампионат, като завърши с 47,6 сек. пред Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Форд Фиеста R5. От своя страна Крум води в класирането за ERT (Европейския рали трофей).

В двата последни етапа за деня промени в класирането не настъпиха. Стайков спечели 7-ия етап Радуил, въпреки поройния дъжд, който застигна състезателите. Всички в челото обаче бяха с еднакви гуми и затова нямаше промени. Втори бе Крум на 12,8 сек., а трети остана Георги Василев/Стефан Добрев с Мицубиши Лансер Ево 9. Така Стайков се опече победата за националния шампионат и в последния 8-и етап бе назад в класирането.За нашия шампионат атрактивния етап в Самоков спечели Дончев.Стайков вече е лидер в класирането с 49,5 т., а Крум Дончев е втори, след като Игнат Исаев отпадна заради скъсана полуоска.

В Европейския шампионат Крум е лидер в класирането след първия ден, но само на 15 сек. след него е победителят от миналата година Олександър Салюк с Форд Фиеста R5. Украинецът спечели последния етап в Самоков, като бе по-бърз с 3,9 сек. от Крум. Затова в утрешните етапи битката между двамата ще бъде жестока. Третият в класирането – турският пилот Ягис Авджи с Мини Купър JCW е на повече от минута след Дончев и Салюк. Четвърти се движи чехът Войчех Щайф със Субару Импреза STI, който е лидер във временното класиране на ERT. Той обаче е над 2 минути от Крум Дончев. След това стана ясно, че Салюк е сбъркал с настройките на спирачките на първия етап и затова е загубил много време.

Крум Дончев коментира: Много добро състезание – дълги отсечки, напрегната борба… Съжалявам, че Игнат отпадна. Най-трудно бе на второто минаване на Радуил, когато заваля дъжда. Мога да кажа, че задължителните гуми за ERT с опасни. Всички бяхме с такива и оцеляхме.

Пламен Стайков каза: Дадох максимума от себе си на първия етап и спечелих с 26,5 сек. преднина пред Крум и 31 пред Игнат. Това бе на ръба на възможностите ми. Всичко бе отлично.