Начало Рали Стефан Петерханзел се присъедини към екипа на Пежо за рали Дакар

Стефан Петерханзел се присъедини към екипа на Пежо за рали Дакар

70
0
Стефан Петерханзел

Стефан Петерханзел ще участва в следващото издание на рали Дакар с нов отбор – той се присъедини към Пежо. Рекордьорът по победи в най-голямата надпревара за издръжливост вече дори изпробва новото Пежо 2008 DKR редом с новия си съотборник и също многократен победител в Дакар Сирил Депре. Третият пилот е също легенда с успехи и в това рали – Карлос Сайнц.

Френският пилот е истинска жива легенда в света на този тип надпревари. След като се разписа шест пъти в категорията на мотоциклетите и пет при автомобилите, той е безспорният рекордьор в пословично изтощителното състезание. Неговите талант – демонстриран безброй пъти – и неговият опит са жизнено важни активи за Тийм Пежо Тотал, които сега завършиха своя дрийм тийм.

За Петерханзел – на когото ще партнира както винаги лоялният му навигатор Жан-Пол Котре – завръщането в Дакар с този отбор е едновременно логична и очевидна стъпка:

Казано честно, чувствам се истински горд да се присъединя към този отбор. Спомням си, че когато започнах да се състезават с мотоциклети Пежо също участваше в Дакар и всяка вечер в бивака бях с хората от екипа. Беше почти нереално да мога да си говоря с Ари Ватанен! Затова за мен е напълно естествено да се присъединя към отбора, вдъхновил мечтите ми. В действителност чаках такъв тип приключение от доста време. От няколко години си мисля колко хубаво би било, ако компания като Пежо, която е постигнала толкова успехи в Дакар, се завърне в този тип надпревари. И когато ми се обадиха, не ми трябваше много време да ме убеждават…

Той призна, че е следил отблизо завръщането и триумфа на марката в изкачването Пайкс Пийк (заедно с деветкратния WRC шампион Себастиен Льоб).

Когато влязохме в дискусии, мотивацията на отбора, отдадеността и техническите ресурси бяха очевидни от пръв поглед. Тук има невероятно ниво на инженерен опит, а работната среда е първокласна. Споделяме същия борбен дух и същия глад за победа – допълни Стефан.

В Пежо са във възторг от пилотския състав:

Невероятно е, че подписахме с тези трима легендарни пилота, които постигнаха толкова голям успех през годините! – възкликна спортният директор Бруно Фамен. – Това е изключителен отбор и тримата се допълват перфектно. Надявам се, че ще можем да дадем на Карлос и Стефан автомобил, който ще им позволи да се борят за победата от първия ни опит през 2015 г., докато Сирил задължително първо ще се учи. Пристигането на Стефан ни помогна допълнително да заздравим дълбочината на опита в отбора и възможностите му за развитие. Това уникално талантливо трио ще даде на всички голям тласък да конструираме страхотен автомобил.