Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стела отново похвали Пиастри

Стела отново похвали Пиастри

1115
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Андреа Стела отново похвали Оскар Пиастри. Шефът на Макларън е впечатлен от продължаващото развитие на младия австралиец. Стела беше категоричен, че Пиастри тепърва ще подобрява представянето си.

Пиастри навлезе във втората си година в F1 след един солиден дебютен сезон. В него той завоюва първите си подиуми и победа в спринтовото състезание в Лосаил. Преди това той спечели и спринтовата квалификация

В Австралия Пиастри завърши на четвърто място. Младият австралиец остана точно зад съотборника си Ландо Норис. Британецът който получи стратегическо предимство в състезанието заради по-свежите си гуми.

Стела отбеляза колко добре се е справил Пиастри с износените си си гуми на Албърт Парк. Това постижение отразява невероятните качества на младия пилот за управление и изпълнение на състезанието. Според Стела, Пиастри се е намирал в много деликатна ситуация.

„Дори в сравнение с миналата година в Австралия, или дори в Япония, или на други места в през сезона, сме изминали доста дълъг път“, каза Стела, коментирайки солидния напредък на Пиастри. „Изключително окуражаващо е да се мисли, че това се случва едва в началото на втория му сезон в F1.“

В Макларън залагат огромни надежди на Пиастри. Според Стела, австралиецът ще продължава да се подобрява с натрупването на още опит.

„Замислете се колко трябва да подобни още по отношение на представянето. От гледна точка на това Оскар много перспективен пилот за в бъдеще. [В Австралия] беше той се справи много добре, въпреки износените си гуми.“

Едно от качествата на Пиастри е умението му да се учи от различните ситуации на пистата и да използва натрупания опит. Това нещо според Стела е било от съществено значение за развитието му през последните месеци.

„Когато говоря за адаптиране, това не е адаптиране към момента, в който започне проблемът. Това е адаптиране, за да се предотврати започването на самия проблем“, обясни шефът на Макларън.

„В известен смисъл трябва да разбереш, че „този контекст би довел до този проблем“, преди проблемът действително да се прояви. Когато сте новобранец, трябва един вид да се запознаете с проблема и след това да осъзнаете как сте стигнали до него. Мисля, че това е механизмът, при който той вече е много по-наясно, че някои условия ще доведат до някои проблеми“, каза още Стела.

„Когато караше той усещаше, че ако малко прекалиш, гумите няма да са доволни от гледна точка на грейнинга. Затова започваш да разбираш къде е потенциалната граница, дори и да караш с един км/ч по-бързо. Това е фина настройка, почти като самокалибриране чрез натрупване на повече опит“, заключи Андреа Стела.