Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер: Двигателят на Ферари догодина ще е бомба!

Щайнер: Двигателят на Ферари догодина ще е бомба!

2730
0
Гюнтер Щайнер, Хаас, Матия Биното, Ферари
Гюнтер Щайнер и Матия Биното; снимка: Спас Генев

Гюнтер Щайнер заяви, че задвижващата система на Ферари за сезон 2023 ще е „бомба“. Шефът на Хаас бе в Италия, където получи награда и бе част от церемонията по връчването на трофея „Лоренцо Бандини“ на Кевин Магнусен.

„В четвъртък се видях с Матия Биното и той ми каза, че двигателят за догодина ще е бомба! Ферари има огромна подкрепа в Емилия Романя. Но ако агрегатът е конкурентоспособен, ще е добре и за нас“, засмя се Щайнер, тъй като ръководеният от него тим на Хаас използва задвижващите системи на Скудерията

През сезон 2022 се оказа, че от Ферари са работили със занижени режими на двигателите си. Причината бе недостатъчно добрата им издръжливост. През годината имаше няколко отпадания на Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, причинени от проблеми със задвижващите системи. Смята се, че при пълна мощност моторите ще използват допълнителни 20 к.с.

Щайнер пък допълни пред Моторспорт Италия, че сезонът бе добър за Хаас, но можеше и да е още по-силен.

„Смятаме изминалата година за година на растеж. Магнусен ни даде абсолютно неочакван полпозишън, а желанието ни е да постигнем още прогрес през 2023 г. Целта ще е още една стъпка напред, редовно да се борим за точки и един ден да стигнем до подиума“, каза още Щайнер.

„Ще видите – догодина ще имаме кола, която ще представлява стъпка напред“, добави колоритният инженер.

Магнусен пък получи трофея „Лоренцо Бандини“ на церемония в Театро Мазини ди Фаенца

Той е 25-ият пилот, награден с този приз. По традиция състезателят пристигна със специален автомобил, като за случая бе избрал Далара Страдале. Освен Щайнер на церемонията бе и техническият ръководител на Хаас Симоне Реста, за когото се говори, че може да се върне във Ферари.

„Хаас не е голям отбор по мерките на Формула 1. Неочакваният полпозишън в Бразилия донесе огромно удовлетворение на всички ни, тъй като сме наясно колко е трудно да спечелиш квалификация в съвременната F1. Следващата ми цел е след толкова много години отново да стигна до подиума“, коментира Магнусен.

„Относно изминалия сезон бих си поставил оценка 7 от 10. Но за мен е огромна чест да получа тази награда. Помня на какви пилоти е връчвана и нямам обяснение защо този път аз съм избран, но при всички случаи това е невероятна чест“, допълни датският състезател.