Начало Избрани Щайнер не подкрепя разширяването на стартовата решетка в F1

Щайнер не подкрепя разширяването на стартовата решетка в F1

904
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Гюнтер Щайнер не подкрепя разширяването на стартовата решетка в F1. Шефът на Хаас е категоричен, че в момента няма абсолютно никаква полза от добавянето на 11-ти отбор в световния шампионат.

ФИА откри процедурата по присъединява на нови отбори в F1 в началото на месеца. Ръководният орган вече приема кандидатури на екипи, които имат желание да се присъединят към стартовата решетка във Формула 1.

В стремежа си да запази качеството на грида, ФИА заяви, че ще оценява всяка кандидатура еднакво. Федерацията ще направи строг финансов и технически анализ на всеки кандидат и ще обърне внимание на критерии за устойчивост и положително въздействие върху обществото.“

Хаас е най-малкият и най-младият отбор на стартовата решетка. Американците се присъединиха към F1 преди 7 години. Според Щайнер, добавянето на 11-ти отбор не е толкова наложително за спорта. Подобно на част от своите колеги,  не подкрепя разширяването на грида заради по-малкото пари, които ще получи от наградния фонд.

„Да привлечеш 11-и отбор не е от толкова голяма полза. Преди пет години можеше да получиш редица тимове на безценица. Тогава можеше да ги вземеш просто ей така, защото никой не ги искаше и в крайна сметка те излизаха от шампионата“, сподели Щайнер.

„Сега изведнъж всички искат отбор. Но това са много хора, които искат да дойдат и просто да яхнат вълната [на] F1. Тимовете, участват в шампионата са финансово стабилни и разполагат с добра инфраструктура. В момента смятам, че средата е много добра и никой не се бори за оцеляването си.“

„Ако поставите 11-и отбор ще се получи малък спад в икономически план или нещо друго. Изведнъж всичко да се промени и някои тимове да започнат да се борят много сериозно“, обясни шефът на Хаас.

„Защо да поемаме този риск, ако няма печалба? Какви плюсове носи единадесетия отбор? Това не го решавам аз, а FOM. Като цяло те управляват повече бизнес страната на F1 като цяло дори в сравнение с ФИА.“

„В момента няма никакъв плюс за 11-и отбор, който да помогне на за другите отбори. Има само рискове и абсолютно никаква полза“, завърши Гюнтер Щайнер.

Единственият сериозен кандидат за място в F1 е Андрети Кадилак. Американските компании решиха да обединят усилия в опит да влязат в най-високото ниво на моторните спортове. Намерението на Андрети и GM бе приветствано от президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, но не бе прието добре от настоящите отбори в F1. Това накара Майкъл Андрети да разкритикува алчността на Либърти Медия и екипите от световния шампионат.

Междувременно Хаас представи истинския си болид за сезон 2023 в F1. Американският отбор направи шейкдаун на пистата Силвърстоун с VF-23 и Кевин Магнусен.