Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер проговори – засега няма планове за бъдещето, но не си търси...

Щайнер проговори – засега няма планове за бъдещето, но не си търси работа само и само да остане в F1

951
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Гюнтер Щайнер се появи за първи път публично след уволнението му от тима на Хаас, което бе оповестено по-рано тази седмица. Той участва в изложението на Аутоспорт в Бирмингам днес, за което бе приел поканата значително преди да бъде освободен от американския отбор. Освобождаването му бе шокиращо за широката публика, въпреки че според някои наблюдатели от известно време имало знаци за търкания между Щайнер и собственика на тима Джийн Хаас.

Първото нещо, което Щайнер каза на публиката, бе, че съжалява задето не се е сбогувал с отбора.

„Може ли да започна с нещо от моя страна?“, попита Щайнер преди да му бъде зададен първият въпрос, цитиран от Аутоспорт.

„Нямах възможност да кажа благодаря на някои хора, когато си тръгнах от Хаас F1. Бих искал да благодаря на всички в отбора, с които не можах да се сбогувам както трябва“, продължи Щайнер. „Затова ще го направя по този начин. И искам да кажа на всички фенове, които ни подкрепяха, че бяха фантастични. Благодаря на всички за подкрепата – тази, която получих и продължавам да получавам. Страшно съм ви признателен.“

Щайнер призна, че не се чувства добре от невъзможността да се сбогува лично с отбора, който създаде. Той каза, че хората в тима го познават и знаят колко цени работата им.

„Щеше да е най-добре да им го кажа лично“, допълни той.

Щайнер научил, че е уволнен между Коледа и Нова година от обаждане от Джийн Хаас. Макар и изненадан, той каза, че американският бизнесмен е свободен да управлява притежавания от него тим както намери за добре. Не даде предположение как ще се справи наследникът му на поста Аяо Комацу. Джийн Хаас заяви в свое интервю, че не вижда причина отборът му да е последен, тъй като според него разполага с всичко необходимо да се бори за по-добри позиции.

„Сега нямам решение за бъдещето. Не бързам за никъде. Има хора, които винаги ще ми намират място във Формула 1. В този спорт се запознах с мнозина, сприятелих се с много хора. Ако излезе нещо интересно и е предизвикателство за мен – да, бих се съгласил. Но не искам да си търся работа само и само да остана в F1“, обясни Щайнер

Малко преди да бъде оповестено освобождаването на Щайнер стана ясно, че от Хаас си е тръгнах и техническият директор Симоне Реста. За него стана ясно, че ще се върне във Ферари, но няма да работи в F1 екипа.

Междувременно мнението си относно уволнението на Щайнер даде и Хелмут Марко. Според съветника на Ред Бул вече бившият шеф на Хаас е станал жертва на популярността си.

„Нека го кажа така: който стане популярен благодарение на Нетфликс, има тенденцията да лети нависоко. Ако се отнесе твърде нависоко прекалено бързо, то падането е болезнено. Чух, че Щайнер искал да превърне популярността си в акции от отбора. На Джийн Хаас, който е собственик, това явно не се е понравило. В нашия спорт отборът винаги е най-важен. Щайнер стана жертва на популярността си“, заяви Марко.