Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стратег сяда на мястото на Биното на питуола

Стратег сяда на мястото на Биното на питуола

3206
0
Матия Биното
Матия Биното; снимка: Ферари

Матия Биното отстъпва мястото си на питуола на Ферари на един от стратезите на отбора. Това е част от преструктурирането на техническия екип на Скудерията. Шефът на отбора постепенно намалява работата си на писта още от миналия сезон. Той ще изкарва и повече време във фабриката в Маранело, като няма да пътува за всички състезания през състезателната година.

Поредният етап от преструктурирането – финален за процеса – включва няколко промени. Лоран Мекис става състезателен директор, шефът на стратегическия отдел Инаки Руеда поема поста на спортен директор. Пряко за стратегията ще отговаря Равин Джаин – британски инженер, който работи във Ферари от 2016 г. Именно той ще е на освободеното от Биното място на питуола. Там всеки екип разполага със 7 позиции. Част от шефовете на отбори заемат една от тях. Други – като Тото Волф например – следят случващото се на писта от пита. Биното ще прави същото. Промените влизат в сила от този уикенд.

Говорител на Ферари обясни пред Моторспорт, че този етап от преструктурирането е поредната стъпка от процесите в тима от Маранело.

„От началото на сезона Руеда постепенно поемаше съответните отговорности, работейки заедно с Мекис. Сега вече изцяло изпълнява длъжността. Като състезателен директор Лоран наблюдава всичко, случващо се на пистата. Равин ще отговаря за стратегията и той ще седне на питуола“, обясниха от Скудерията.

26-годишният Джаин е възпитаник на Оксфорд, завършил е физика и математика. Във Формула 1 има опит още като студент. От 2013 до 2015 г. включително работи в различни отбори през лятото – съответно Катерам, Уилямс и Ферари. Става част от академията на Ферари за инженери.

„Тоест по своеобразен начин неговата кариера е паралелна на тази на Шарл [Льоклер] в академията за пилоти“, допълни говорителят на тима.