Начало Рали Стратиева на крачка от 3-а титла в Европейския шампионат при жените

Стратиева на крачка от 3-а титла в Европейския шампионат при жените

319
0
Екатерина Стратиева
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева е на крачка от спечелването на 3-а титла в Европейския рали шампионат при жените след успешен финал в рали Кипър. Състезанието беше 7-и кръг от първенството. То бе с обща дължина 683.14 км, от които 199.76 км бяха разделени в 12 скоростни етапа. 87% от тях бяха на макадам, а останалите 13% на асфалт.

Център на ралито бе столицата Никозия, а официалното откриване и финална церемония бяха в курорта Ларнака.Стартираха общо 51 екипажа от 21 държави. Женските екипажи бяха 2 – 1 местен и 1 от България. В надпреварата Стратиева участва отново с навигатор Георги Аврамов, с който са екипаж в последните години.

Автомобилът, с който участваха – Пежо 208 R2, бе нает и сервизиран от един от най-големите отбори в Европейския рали шампионат – Saintéloc Junior Team. Той беше подготвил автомобила перфектно, и през целия уикенд нямаше никакви проблеми. Екипажът завърши на 4-о място в клас RC4 и 21-о място в генералното класиране.

Георги Аврамов и Екатерина Стратиева
Георги Аврамов и Екатерина Стратиева

Ето и коментарът на Екатерина за представянето й:

„Определено това беше много голяма емоция за мен! Първо защото това беше старт №100 в моята рали кариера. И второ защото карах за първи път в Кипър. Много от колегите ми казваха, че Кипър е изключително тежко и изморително рали, но който не е минал по тези трасета няма как да разбере колко коварни са нещата,  особено с кола с един задвижващ мост, при това по трасета, по които преди теб са преминали „динозаврите“. Участието ми в Чехия миналия месец с Peugeot 208 R2 ми даде добър опит, който успях бързо да приложа и в Кипър, въпреки че тук се караше на макадам.

Щастлива съм, че успяхме да стигнем безаварийно до финала, което беше нашата основна цел. Още в петък по време на квалификациите спукахме гума, но това не ни „разклати“. Събота стартирахме концентрирано и предпазливо, като с всеки следващ етап увеличавахме темпото. Неделя се оказа по-тежкият ден от състезанието. Етапите и преходите бяха по-дълги от тези в събота, а умората се натрупваше. Доволна съм от себе си, че издържах физически. Със сигурност този старт беше голям урок за мен, както и за Георги като навигатор. Няма как да скрия задоволството си, че оставихме другия женски екипаж на почти 22 минути зад нас.

След този финал пред мен се открива реална възможност за борба за трета европейска титла в ERC Ladies и силно се надявам да стартирам в последния кръг в Унгария – началото на ноември. Ще направя всичко възможно да подсигуря бюджет, понеже към момента нямам такъв. Отново искам да благодаря на основните партньори от Петрол, Добавки ХЕЛИОС,Verso Travel, както и на Bauhaus България и Boro Teracol и Астра Оптик за подкрепата!“

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов