Начало Рали Стратиева завърши успешно рали Азорски острови

Стратиева завърши успешно рали Азорски острови

35
0
Екатерина Стратиева

Екатерина Стратиева и Кармен Поенару (Ситроен C2 R2 Max) се утвърдиха в челото на класирането при дамите в Европейския рали шампионат (ERC), след като завършиха успешно рали Азорски острови. Надпреварата спечели Бернардо Соуса (Форд Фиеста RRC) спечели надпреварата, която бе пети кръг за сезона.

Стратиева имаше куп проблеми, които започнаха още в четвъртък вечер със спирачките и продължиха до финала на надпреварата заради по-задната й стартова позиция. Въпреки това тя завърши на 24-та позиция в общото класиране и 12-та при автомобилите с предно предаване. Това бе напълно достатъчно, за да спечели пълен точков актив в дамския шампионат.

Миналата година условията бяха по-трудни, но това беше едно от най-тежките ми състезания. Заради многото катастрофи не карахме в голяма част от етапите, чакахме много преди старта на почти всяка отсечка и постоянно имахме проблеми. Още на първите три етапа в четвъртък изгубихме много време заради повреда в спирачките. Това ни отреди предпоследно място в стартовия списък за следващия ден, а хаосът в по-задните позиции бе пълен. За капак на всичко имахме проблеми със скоростния лост в петък следобед. Надявахме се в събота нещата да потръгнат и да караме спокойно до финала, но и това не се случи. На суперспециалния стана някакво объркване с маршалите. Оказа се, че и конкурентът ни в отсечката е ударил човек, но за щастие контузиите не бяха сериозни. Уж ни дадоха служебно време за старта на следващия етап, впоследствие обаче ни бяха сложили 15 минути закъснение и трябваше да прекараме голяма част от вечерта в секретариата, за да оправим всичко – обясни Стратиева.

Тя отбеляза, че най-важно от всичко е, че стигна до финала и се утвърди начело в дамския шампионат. Това бе поставената преди старта цел и тя бе изпълнена.

Победата в генералното класиране на рали Азорски острови спечели местната звезда Бернардо Соуса, който завърши на 6,2 секунди пред заводския пилот на Пежо Кевин Абринг. Двамата спореха до последно за първото място, но повредата в сервото на управляваното от холандеца 208 Т16 в събота сутринта се оказаха решаващи за крайния изход.

Водещият пилот на Пежо Крейг Брийн също имаше отличен шанс да спечели петия кръг за сезона в ERC, но напусна преждевременно надпреварата след деветата отсечка заради повреда в електрическата система. Преди това ирландецът записа четири етапни победи и оглавяваше класирането.

Следващият кръг от европейския рали шампионат е в Белгия и стартира на 19 юни.