Начало WRC News Сунинен се включва и в рали Чили

Сунинен се включва и в рали Чили

148
0
Теему Сунинен
Теему Сунинен, снимка Хюндай

Темму Сунинен се включва и в рали Чили. Финландецът ще запише третото си участие в клас Rally1 от началото на сезон 2023 в WRC зад волана на Хюндай i20N Rally1. Сунинен отново се присъединява към другите пилоти на марката Тиери Нювил и Есапека Лапи.

Сунинен се присъедини към семейството на Хюндай Моторспорт в края на сезон 2021. Пред това той прекара няколко сезона в тима на М-Спорт Форд, където записа три подиума

29-годишният състезател записа първото си участие с Хюндай в премиерния клас на рали Монца 2021. Финландецът финишира шести и спечели ценни точки за своя екип.

Миналата година Сунинен записа няколко участие в категория WRC2. Пилотът на Хюндай спечели рали Каталуния и се качи на подиума в Естония и Япония. В крайна сметка той финишира на пето място в крайното класиране.

Сунинен започна тазгодишната кампания в WRC2. Финландецът се включи в стартовете в Швеция, Португалия и Италия. Пилотът на Хюндай получи повишение в средата на кампанията и замени Крейг Брийн. Ирландецът загуби живота си по време на тестове в Хърватия.

Сунинен направи добро впечатление в Естония и Финландия. Състезателят на Хюндай финишира съответно на пета и четвърта позиция в бързите чакълени надпревари.

В началото на месеца той призна, че е доволен от прогреса, който е направил зад волана на Хюндай i20N Rally1.

Да, върви добре. Започнах да усещам, че мога да „карам с доста високо темпо, но все още ми липсваше нещо“, сподели Сунинен.

„Просто трябва да работим върху това. Смятам, че след това , скоростта ще дойде. Всеки, който се качи в този автомобил на този етап от сезона, едва ли би финиширал четвърти и пети. Затова бих казал, че това са доста добри резултати“, добави пилотът на Хюндай.

Междувременно Сирил Абитебул разкри, че е впечатлен от адаптацията на Сунинен към автомобила след преминаването му от Rally2 към Rall1.

„Теему имаше няколко много силни момента през уикенда [във Финландия]. Има известно разочарование, че не се качи на подиума. Но все пак резултатът, който той записа в едва второто си рали, е знам за общата ни амбиция“, каза шефът на Хюндай.

Сунинен ще отстъпи своя автомобил на Дани Сордо в предстоящото рали Акрополис, което ще се проведе след две седмици. Има вероятност финландецът да запише още някое участие до края на сезона.