Начало Рали Световният съвет на ФИА потвърди процедурни промени и календара за WRC

Световният съвет на ФИА потвърди процедурни промени и календара за WRC

43
0
WRC,Рали

Световният съвет за автомобилен спорт на ФИА потвърди серия процедурни промени за WRC, както и календара на шампионата за следващия сезон.

Най-сериозната промяна засяга стартовия ред по време на надпреварите. Идеята е да се увеличи шоу-елементът в тях с цел привличане на повече зрители и популяризиране на състезанията. Заради това от 2014 г. през първия ден екипажите ще стартират според подреждането си във временното генерално класиране. През втория и третия редът ще се обръща. Отпадналите автомобили, връщащи се по правилата на Рали2, ще преминават по трасето след пилотите от Р1 и Р2. Промените са както за ралитата на чакъл, така и за тези на асфалт.

Производителите пък ще имат право да не обявяват един постоянен пилот за сезон. Това се прави с цел да им позволи по-голяма свобода при наемането на състезатели. Вместо това екипите ще трябва да посочат 1 пилот за минимум десет надпревари.

Освен това ралитата ще са с фиксиран формат, за да се помогне на промоутъра в работата по отразяването им. Ще се провежда церемониален старт в четвъртък, а последната отсечка ще е в неделя, приблизително около 12 часа (CET) на обяд за европейските стартове. Финалният етап ще е пауърстейдж и дължината му ще е минимум 10 км.

Всички състезатели в категориите WRC, WRC2, WRC3 и Junior WRC ще са задължени да сложат стикер на предното стъкло, обозначаващ класа, в който карат.

Календарът отново е с 13 старта и датите бяха потвърдени както следва:

19 януари

Монте Карло

9 февруари

Швеция

9 март

Мексико

6 април

Португалия

11 май

Аржентина

8 юни

Италия

29 юни

Полша (стартът е с ротационно домакинстване)

3 август

Финладия

24 август

Германия

14 септември

Австралия

5 октомври

Франция

26 октомври

Испания

16 ноември

Великобритания