Начало Рали Тайнствен украинец и 29 екипажа заявени в рали Сливен

Тайнствен украинец и 29 екипажа заявени в рали Сливен

59
0

29 екипажа са подали заявка за участие в 34-ото рали Сливен – кръг от Европейската купа и о т националния шампионат. Това стана ясно на пресконференция днес с кмета на града ген. Кольо Милен и директора на състезанието Стефан Хаджилуков.

Сред участниците са и 5 екипажа от чужбина – два от Турция и по един от Румъния и Гърция. Естествено, заявка има и от познатия ни Олександър Салюк от Украйна, но не се знае още дали ще стартира. Затова пък друг тайнствен украинец с Форд от клас RC4  иска да стартира, но е закъснял с подаването на заявка. Сега се чака разрешение  от ФИА. С номер 1 в стартовия списък е българският екипаж Крум Дончев и Петър Йорданов с Форд Фиеста. Другите наши асове са Иван Младенов, Мирослав Ангелов, Антон Титов, Тихомир Стратиев, Христо Атанасов… За националния шампионат ще карат Пламен Стайков, Георги Василев, Христо Христов и др.  В стартовия списък 7 екипажа са от Сливен.

Сливен е едно от най-трудните ралита с коефициент 3 в календара на Европейската рали купа. Специалните етапи са 11 с обща дължина 180,86 км. Церемониалният  старт на ралито е в петък вечер. Първият специален етап  по улиците на града няма да бъде в петък, а в събота сутринта, като след това има 50 минути прегрупиране, за да могат зрителите да отидат до специалните етапи, където искат да гледат. Един от тях е нов или по-точно стар, който е карал на рали Златни пясъци до началото на 90-те години на миналия век. Това е класиката Твърдица-Елена. Тя е най-дългата отсечка – 29,52 км и не е позната на сегашните пилоти, тъй като не е карана в този си вариант. Включването и се е наложило заради премахването на бързата и недолюбвана от пилотите Кипилово при Котел, където и без това не ходят много зрители. Другите две съботни етапи са другата класика Стара река и Даулите. Правят се две врътки. В неделя отсечките са две – Българка и Ичера, които също се минават два пъти.  Финалът и награждаването са на 7 септември, неделя от 15.15 ч. на площад Хаджи Димитър.

За зрителите е направени специална пътна книга с подробни указания как да стигнат до интересните за гледане места. Специалните етапи се затварят час и половина преди преминаването на първия автомобил. За безопасността на състезатели и зрители е се грижат 140 маршали, 80 души полицаи, ще има 14 пожарни и още толкова линейки. Организаторите призоват зрителите да застават на безопасните за гледане места, както и да изпълняват разпорежданията на маршалите и полицаите по трасето. Наблюдател от ФИА е Анди Милнс от Великобритания, председател на спортните комисари е австриецът Дитмар Хинтер Регер, а комисар е Джанфранко Бисофи от Италия.