Начало Рали Теранова пръв в третата отсечка, Ал-Атия води в Дакар

Теранова пръв в третата отсечка, Ал-Атия води в Дакар

45
0

Орландо Теранова (Мини) спечели третата отсечка от рали Дакар. Пръв в генералното класиране продължава да е Насъл ал-Атия (също с Мини), следван на 5:18 мин от Жиниел де Вилер (Тойота) и Теранова (на 18:05 мин).

Ал-Атия призна, че не му е било лесно да преминава пръв по състезателната дистанция и е трябвало да внимава повече с навигацията, тъй като пред него нямаше мотори.

– На места нямаше никакъв път, но Матьо (Бомел – навигаторът му, б.р.) се справи чудесно. Не поехме никакви рискове. Планът бе за загубим поне малко. Утре ще е важно да стартираш поне в топ 5 и да се натиска като вчера, когато постигнахме много добро време – допълни катарецът.

Де Вилер се съгласи, че етапът не е бил лек, особено в началото. Той обясни, че се е опитвал да намали разликата спрямо Ал-Атия и продължи:

– На около 80 км след началото спуках гума след удар в скала. Трябваше да я сменя и след това пак да дам газ. Малко бях ядосан на себе си, но мина. Имаше едно-две по-сложни места от гледна точка на навигацията. Втората част от отсечката бе доста неравна, което се усещаше особено при висока скорост и трябваше да се концентрираш, за да избегнеш грешки, каквито лесно можеха да бъдат допуснати.

При мотоциклетите начело продължава да е Хоан Бареда-Борт. Пилотът на Хонда е на над 5 минути и половина пред съотборника си Пауло Гонкалвеш. Състезатели с КТМ заемат позициите от трета до седма (съответно Валкнер, Кома, Фария, Прайс, Виладомс).

– Днешният ден бе по-лесен от вчерашни, но бе наистина опасно, тъй като преминавахме речни корита с множество камъни – коментира Бареда-Борт. – Беше опасно, въпреки че по принцип винаги трябва да внимаваш. Сега се отправяме към Чили, където етапите са различни. Авансът ми е наистина малък, така че подходът ми няма да се промени.

Айрат Мардеев с Камаз пое контрола при камионите. Шести в първата отсечка и трети във втората, той спечели третия етап с почти две минути аванс пред миналогодишния победител в категорията на камионите Андрей Каргинов (също с Камаз). В генералното подреждане преднината му е почти 8 минути пред Алес Лопраис (МАН) и Каргинов.

Рафал Соник е пръв при АТВ-тата след три етапа, зад него в класирането са Серджо Лафуенте и Игнасио Касале.

– Допуснах навигационна грешка 20 км преди финала – призна Соник. – Загубих 3-4 минути и затова не спечелих етапа. Но няма проблем. Представянето досега бе добро. Предстоят ни още много трудни дистанции.