Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тазгодишната Гран при на Малайзия ще е последният F1 старт на Сепанг

Тазгодишната Гран при на Малайзия ще е последният F1 старт на Сепанг

93
0
Гран при на Малайзия,Сепанг

Тазгодишната Гран при на Малайзия ще е последното състезание от Формула 1 на пистата Сепанг, съобщиха официално от Formula One Management (FOM).

Още през ноември 2016 г. малайзийският министър на културата и туризма Назри Абдул Азис заяви, че организаторите няма да подновят договора си, който бе от 2016 до 2018 г. Сепанг и FOM явно са постигнали споразумение за по-ранно прекратяване на контракта.

„Тъжно е да се сбогуваме с член на семейството Формула 1. През 2018 г. обаче ще имаме вълнуващ календар с 21 надпревари, включващи стартове във Франция и Германия”, заяви търговският управляващ директор на F1 Шон Брачес.

„Както казахме и в Мелбърн, имаме големи планове за доближаване на феновете в световен мащаб до спорта, да създадем съвременно дигитално изживяване и да организираме нови събития. Нямам търпение да разкрием повече за плановете си в течение на сезона”, допълни Брачес.

Той благодари на организаторите от Сепанг за професионализма и гостоприемството им през годините.

Пистата бе построена по проект на немския архитект Херман Тилке. Първата надпревара от Формула 1 там се проведе през 1999 г. и стартът неизменно присъстваше в календара досега. Трасето се намира на 45 километра южно от столицата на Малайзия Куала Лумпур и освен F1 е домакин на стартове от MotoGP, състезания за издръжливост и т.н.

Пистата Сепанг бе официално открита на 7 март 1999 г., а първият MotoGP старт там бе през април. Формула 1 пристигна за първи път в Малайзия през октомври. Победител в състезанието стана Еди Ървайн с Ферари, като уикендът завърши със скандал относно легалността на дефлекторите на болидите на Скудерията. Първоначално Ървайн и Михаел Шумахер бяха дисквалифицирани, но Скудерията обжалва решението на ФИА и победата бе върната на тима.

Ферари е отборът с най-много победи на Сепанг – 7 (през 1999, 2000, 2001, 2004, 2008, 2012 и 2015 г.). Сред пилотите Себастиан Фетел се е качвал най-много пъти – четири – на върха на подиума там (през 2010, 2011, 2013 и 2015 г.). След него с по три успеха са Шумахер и Фернандо Алонсо. Даниел Рикиардо спечели миналогодишната Гран при на Малайзия.