Начало Рали Танак пред Мийк и Брийн в шейкдауна в Уелс

Танак пред Мийк и Брийн в шейкдауна в Уелс

44
0

От Танак с Форд Фиеста RS WRC изпревари пилотите на Ситроен Крис Мийк и Крейг Брийн в шейкдауна на рали Великобритания. Естонецът единствен записа време под 2 минути – 1:59.7 мин – на 3,32-километровата отсечка. Постижението му бе с близо секунда по-добро от това на Мийк, който пък бе само с 0,1 сек по-бърз от съекипника си Брийн.

Условията на шейкдауна не бяха леки. Трасето бе мокро и хлъзгаво, но се очаква ситуацията да се подобри за реалната надпревара.

„В момента се чувствам наистина добре. Всичко работи както трябва, много съм доволен от гумите и колата”, коментира Танак.

От допълни, че харесва карането на чакъл, макар че калта го прави по-сложно, но предизвикателството на отсечките в Уелс винаги му е доставяло удоволствие. Според него битката през уикенда ще е интересна, особено като се има предвид изсъхващото трасе.

„Ще изчакам да видя как ще се чувствам в петък преди да давам прогнози какво очаквам като представяне от себе си”, каза още Танак.

Програмата на Ситроен по принцип не включваше ралито в Уелс, но отмяната на старта в Китай направи участието възможно. Това особено зарадва Мийк, който си спомня как е наблюдавал по телевизията битките в легендарната група В в РАК рали през 80-те години на ХХ век.

„Надпреварата в Уелс е първото рали, което гледах на живо – мисля, че беше през 1996 г.”, продължи Крис. „По онова време бях като омагьосан в моментите, когато Колин Макрей и Ричард Бърнс преминаваха покрай мен. Нямаше никакво значение дали вече се е стъмнило, дали вали или краката ти са потънали в кал! След това самият аз карах по уелските отсечки, а и WRC-дебютът ми бе на тях – през 2002 г. Това състезание познавам най-добре и се чувствам като у дома си тук.”

Себастиен Ожие записа четвърто време, следван от Хейдън Падън с Хюндай и съотборниците си във Фолксваген Андреас Микелсен и Яри-Мати Латвала. Топ 10 попълниха Валери Горбан (Мини Джон Купър), Дани Сордо и Тиери Нювил (и двамата с Хюндай).