Начало Рали Танак в епичен двубой с Остберг на рали Финландия

Танак в епичен двубой с Остберг на рали Финландия

76
0
От Танак

От Танак и Мадс Остберг водиха епичен двубой в първия ден на рали Финландия. В края на петъка пилотът на Тойота бе начело в класирането, но само с 5,8 секунди аванс пред съперника си от Ситроен. Двамата си разменяха лидерството четири пъти.

Танак спечели четири от петъчните отсечки, след като пое инициативата още в пролога в четвъртък вечер. До днешния обеден сервиз той бе само на 1,1 сек пред Остберг, който за малко успя да го изпревари, но естонецът си върна предимството.

Чакъл по трасето забави първите стартиращи в отсечките. Танак бе трети, като не отбеляза това да му е попречило кой знае колко.

„Утре битката продължава, така че ще натискаме здраво. Днес бе много важно да завършим в добра позиция за следващия етап. Помежду ни имаше шест коли, а това означава огромна разлика в условията”, коментира Танак.

Остберг е с обновения Ситроен С3, който е с подобрено управление. Той бе най-бърз в три от отсечките. Следобед обаче сериозно износване на гумите го принуди да намали темпото.

„Не загубихме твърде много време, което е добре, защото всъщност карах само, за да премина дистанциите”, обясни норвежецът.

Претендентите за титлата Тиери Нювил и Себастиен Ожие имаха тежък ден. И двамата се бореха с липса на сцепления. Белгиецът направи задачата си още по-сложна, след като пропусна отклонение, удари дърво и завърши деня на десета позиция.

Ожие ограничи по-добре загубите си и шести, почти на минута пред пилота на Хюндай.

Яри-Мати Латвала бе трети в класирането след стабилен ден. Четвърти се нареди Хейдън Падън, който пък води ожесточена битка с Теему Сунинен. Финландецът изостана заради проблеми със спирачките.