Начало Рали Тодор Славов победи в рали „Варна“ 2015

Тодор Славов победи в рали „Варна“ 2015

30
0

Последната отсечка на рали „Варна” – суперспециалният етап по улиците на града с дължина 3,68 километра поднесе на публиката на първото състезание от националния шампионат драмата, която подреди крайното класиране.

Отсечката беше спечелена от Игнат Исаев и Милен Илиев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които завършиха на 11,8 секунди пред водачите в класирането Тодор Славов и Георги Стойков с Renault Clio R3. Така авансът на Славов пред Исаев, който беше трети преди тази дистанция, се сви до скромните 2,8 секунди, които обаче се оказаха достатъчни за победата в крайното класиране на 16-ото издание на рали „Варна”.

Йордан Атанасов и Димитър Спасов с Skoda Fabia WRC загубиха почти минута и половина в отсечката, като колата им изгасна на два пъти в бавните завои и след второто спиране на мотора той отказа да запали отново, което наложи колата да бъде избутана до финала. Атанасов беше само на 8,2 секунди зад Славов преди последната отсечка и имаше шанс да се бори за победата в последната отсечка, но техническите капризи на колата му, която днес загасна на няколко пъти в решителните моменти го остави извън голямата битка.

Преди този етап Исаев беше на 14,6 секунди от Славов и съжаляваше в сервизната зона след етапи №7 и 8 – двете скъсени минавания на „Аврен” заради силния дъжд, че е избрал да кара с мокри гуми. За обедните етапи трасето изсъхна напълно, а очакванията на Исаев, че ще завали отново не се сбъднаха и той пропусна шанса си да нанесе силен удар на лидерите в колоната пред него Славов и Атанасов, които направиха по-добрия избор на гуми за тези условия.

Специален етап „Виница” (пети в състезанието) пък бе прекратен заради сериозен инцидент с екипаж със състезателен № 9 Стоян Добрев/Красимир Кръстев (Фолксваген Голф, R3). Към мястото на инцидента веднага бяха изпратени два автомобила за спешна помощ. Установено бе, че екипажът е в съзнание, като навигаторът бе изпратен за превантивен преглед в болницата във Варна. В инцидента нямаше пострадали зрители.

Впоследствие официалната информация от спешния център в болница „Св. Анна“ във Варна гласеше, че пострадалият в катастрофата навигатор Красимир Кръстев е със счупен 7-ми шиен прешлен. Състезателят бе контактен и не се наложи спешна хирургична намеса. За по-късно бе планирана операция, която да подобри състоянието му.