Начало WRC News Танак: Целта ни в Германия ще е трета поредна победа

Танак: Целта ни в Германия ще е трета поредна победа

282
0
От Танак
От Танак; снимка: Тойота

От Танак ще се опита да спечели трета поредна победа в рали Германия този уикенд. Надпреварата е 10-ти кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. Естонецът взе три успеха в последните четири надпревари, а в Сардиния го спря технически проблем в последната отсечка.

„Много харесвам рали Германия. С Мартин (Ярвеоя – навигаторът му, б.а.) побеждаваме там в две поредни години и целта ни този сезон определено е да вземем трети успех”, сподели Танак.

„Надпреварата обаче със сигурност не е лесна. Миналогодишният успех бе един от най-трудните в кариерата ми. Конкуренцията бе изключително силна и трябваше да натисна здраво от самото начало. Състезанието е голямо предизвикателство с толкова много различни типове асфалт. А не бива да допускаш никакви грешки, за да си бърз в отсечките. Знаем, че времето често е решаващ фактор.”

Яри-Мати Латвала каза от своя страна, че след подиума си във Финландия се чувства по-спокоен преди следващото рали.

„Миналата година стигнахме второ място в това състезание, но проблем през последния ден ни извади от битката. Знаем обаче, че можем да сме силни там. Надявам се отново да се борим за подиум. Последното рали на асфалт – в Корсика – бе трудно за нас, но заради това се трудихме много упорито на теста си за немския кръг. Работихме върху спирането и завиването. Чувствах се добре в колата”, добави Латвала.

Крис Мийк заяви, че няма търпение да се състезава отново на асфалт, тъй като се чувства страхотно в Ярис WRC на такава настилка.

„В Германия има три различни типа асфалт. Освен това времето често се променя между отсечките. Но съм се представял силно в това рали и наистина се надявам да постигна добър резултат за екипа”, каза той.

Шефът на Тойота във WRC Томи Макинен отбеляза изрично колко трудно е трасето на рали Германия

„В това състезание много неща могат да извадят един пилот от борбата. Трябва да си уверен в автомобила си и да си съсредоточен върху това да не бъркаш”, каза той.

Във Финландия Макинен даде инструкции на Латвала и Мийк да не се опитват да вървят с темпото на Танак. Финландецът успя да си върне ритъма след удар и спукана гума, докато британският му съотборник катастрофира два пъти и не завърши.