Начало Рали Сордо с драматична победа в Сардиния след проблем за Танак в последната...

Сордо с драматична победа в Сардиния след проблем за Танак в последната отсечка

579
0
Дани Сордо, рали Сардиния 2019
Дани Сордо; снимка: Хелена Ел Мокни/Хюндай Моторспорт

Дани Сордо спечели драматична победа в рали Сардиния, осми кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. Тя дойде след неочакван проблем за От Танак в последната отсечка на надпреварата.

Естонецът изхвърча от трасето и заседна буквално метри преди финала на ралито. След няколко опита успя да тръгне отново, като очевидно имаше проблеми с автомобила си. Все пак стигна до края на отсечката, но със загуба от над 2 минути. Танак отиде пети в класирането на надпреварата. По-късно от тима му заявиха, че повреда в управлението е причинила излитането.

Сордо още не бе стигнал до зоната, където бе разположен подиумът, когато разбра, че всъщност печели рали Сардиния

Испанецът бе посрещнат от съотборниците и съперниците си с поздравления. Това е втори успех във WRC кариерата му. Единствената му победа досега бе в рали Германия през 2013 г.

Сордо поведе в началото на надпреварата в Италия, но изтърва лидерството през втория ден. Той бе доволен от карането си, като същевременно призна, че не е могъл да поддържа темпото на Танак.

Естонецът изглеждаше недосегаем начело, въпреки че разликата спрямо Сордо не бе толкова голяма. Проблемът в самия край обаче му струва скъпо. От не каза нито дума, след като финишира и просто прибра колата си в затворения парк.

Шефът на Хюндай Андреа Адамо отиде след финала при екипа на Тойота, където поздрави оглавяващия тима Томи Макинен. Финландецът трудно намираше думи, с които да опише чувствата си.

„Още не знаем какво стана. Но това е едно от най-големите разочарования през сезона за нас. Все още е трудно да повярваме. Целият прекрасен уикенд на От се провали”, каза Макинен.

Андреас Микелсен спечели пауърстейджа и неочакван подиум – той се нареди трети, зад Сордо и Теему Сунинен

В генералното класиране на WRC 2019 Танак поведе със 150 точки. Себастиен Ожие, който изживя кошмарен уикенд в Италия, чупейки окачване в три поредни дни, е на 4 точки от него. Французинът използва съботата и неделята от състезанието като тест, но все пак взе 4 точки от пауърстейджа. Тиери Нювил заема третото място със 143.