Начало WRC News Танак: Целта сега е да извличаме максимума от всяко рали

Танак: Целта сега е да извличаме максимума от всяко рали

489
0
От Танак, Андреа Адамо
От Танак и Андреа Адамо; снимка: Хюндай

Световният рали шампионат (WRC) най-после ще бъде възобновен тази седмица със състезание в Естония. Календарът на първенството бе ревизиран, както и на всички останали надпревари, заради пандемията от COVID-19. Екипите от WRC ще се върнат по отсечките след шестмесечна пауза и ще се състезават по нов маршрут, който не очакваха да преминат тази година. От Танак познава най-добре етапите – това ще е домашен за него старт. Световният шампион за 2019 г. е пети в генералното класиране при пилотите след проведените в началото на 2020-та три WRC кръга.

„Прекрасно е, разбира се, че шампионатът се рестартира. Фактът, че първото рали ще е в Естония, прави всичко много специално за нас. За страната ни е невероятно, че ще има WRC кръг. Наистина се надявам да имаме предимство у дома, но най-важното е да го използваме. Целта е проста. Не знаем колко дълъг ще е този сезон, така че трябва да извличаме максимума от всяка надпревара. Спринтът ще е къс и няма как повече да се пазим“, обясни Танак.

Хюндай ще се състезава с три автомобила в Естония, като съотборници на Танак и навигатора му Мартин Ярвеоя ще са Тиери Нювил/Никола Гилсул и Крейг Брийн/Пол Нейгл

Отборът от Алценау спечели Монте Карло и взе подиуми в Швеция и Мексико в началото на годината, но представянето не бе според очакванията на тима.

Нювил се състезава в Естония през 2012 г. Той е трети в класирането при пилотите и се надява на добър резултат при възобновяването на първенството.

„Естония е ново рали за световния шампионат. Карал съм там през 2012-та, но пътищата са се променили от тогава. Ще е истинско предизвикателство, но се надявам да имаме мъничко предимство с От и Мартин като съотборници“, сподели белгиецът.

 

View this post on Instagram

 

#WRC is back!! 🙌🏼 The question is… How ready are you for @rallyestonia ? #HMSGOfficial #RallyEstonia #TN11

A post shared by Thierry Neuville (@thierryneuville) on

За Брийн това ще е второ WRC състезание този сезон след Швеция. Той има четири участия в Естония, което бе и една от причините Хюндай отново да го покани да кара за екипа.

„Имам доста опит на това състезание за разлика от повечето екипажи. Това ще ми е петото участие там и нямам търпение пак да седна във WRC кола след този толкова дълъг и странен период, през който не вършехме нищо. Аз поне правя тестове от юни. Страхотно е, че се връщаме към надпревари и някаква нормалност.“