Начало Rally Танак начело в Португалия пред Еванс и Сордо, Нювил отпадна драматично

Танак начело в Португалия пред Еванс и Сордо, Нювил отпадна драматично

734
0

От Танак води в рали Португалия, четвърти кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2021 г.

Пилотът на Хюндай има аванс от 6 секунди пред Елфин Еванс (Тойота) и 9 сек спрямо съекипника си Дани Сордо.

Денят започна страхотно за Хюндай – с троен успех в първата отсечка. Танак имаше леко завъртане, но записа най-бързо време. Сордо пък загуби време, след като изгаси двигателя, а освен това и предната част на колата му не бе особено стабилна. Тиери Нювил бе трети. В следващата най-бърз бе испанският пилот на Хюндай, следван от съотборниците си (естонецът бе втори, Тиери – отново трети). С още една победа – в третата отсечка – Сордо бе начело в средата на деня.

Следобед съперниците отговориха – в SS4 най-бърз бе Кале Рованпера. В SS5 Дани пак изпревари всички. SS6 бе за Танак и в следващата отсечка настъпи драмата. Нювил взе твърде бързо един завой, изхвърча от трасето и се преобърна. Опитите да поправи своя i20 WRC Coupe бяха безуспешни и преди SS8 от Хюндай съобщиха, че Тиери и Мартин Видеге няма да могат да продължат. Трансмисията и окачването отзад вдясно на автомобила бяха счупени.

„Не бях особено доволен след шейкдауна, но трябва да кажа, че поведението на колата е много добро. Сцеплението бе чудесно“, заяви белгиецът след първата отсечка за деня и ралито.

След втората състезателна дистанция смяташе, че дори е можел да натисне малко повече. Относно катастрофата си коментира, че скоростта за мястото, където излетя, е била твърде висока.

„Видях завоя, вървях прекалено бързо. Опитах се да коригирам скоростта, но имаше нещо като дънер, който ни изхвърли настрани“, каза Нювил.

Катастрофата на Нювил имаше последствия не само за него. Еванс загуби 37,3 секунди зад прекалено бавния белгиец. След преглед на видео записите и времената на контролите бе решено уелсецът да получи време, равно на това на най-бързия в SS7 Себастиен Ожие. Това го прати втори, след като се бе свлякъл до шесто място заради Нювил.

Танак бе най-бърз и в последната отсечка за петъка (осма от 20 в ралито). Така естонецът приключи деня начело

Ожие пък се радваше на феновете, които наблюдаваха надпреварата.

„Денят бе труден и съм доволен, че приключи, както и че няма да отварям отсечките утре. Да видим какво ще постигнем спрямо няколкото коли, стартиращи пред нас“, допълни той.

Седемкратният световен шампион е пети в подреждането – на 24 секунди от Танак и на 8,6 сек зад четвъртия – Такамото Кацута.