Начало WRC News Танак завърши начело първия ден в рали Нова Зеландия, но загуби лидерството...

Танак завърши начело първия ден в рали Нова Зеландия, но загуби лидерството заради наказание

320
0
От Танак
От Танак; снимка: Хюндай

От Танак завърши първия ден от рали Нова Зеландия като лидер в генералното класиране, но малко по-късно загуби първата позиция. Естонецът и съотборникът му Тиери Нювил получиха идентични наказания заради това, че са използвали повече от разрешената електрическа енергия от хибридната система в една от отсечките. Така Танак отиде втори, на 4,8 сек зад Елфин Еванс.

Рали Нова Зеландия е 11 кръг от световния шампионат за 2022 г. В петък се проведоха шест отсечки, от които Танак бе най-бърз в две, а останалите бяха спечелени от Гас Грийнсмит, Еванс, Себастиен Ожие и Кале Рованпера. Трети се нареди Ожие – на 7,2 сек зад естонеца. Осемкратният световен шампион имаше проблем със счупен заден спойлер на своята Тойота.

Силни дъждове оказаха влияние върху ралито рано сутринта, превръщайки пътищата в кал. Танак бе един от първите по трасето и имаше грижи със сцеплението върху изсъхваща настилка

До четвъртата отсечка от състезанието начело бе Крейг Брийн, който обаче катастрофира и това позволи на естонеца да поведе. В следващата дистанция Ожие оглави подреждането, където остана общо две отсечки. В края на деня обаче удари клон и това откъсна горната половина от спойлера му. Така Танак отново да отиде пръв, като при това бе най-бърз в последната петъчна отсечка.

Кале Рованпера, който има шанс още този уикенд да спечели WRC титлата за 2022 г., бе пръв по отсечките през началния ден от надпреварата в Нова Зеландия. По принцип това не е предимство, но в случая му позволи да избегне най-тежкия порой през деня. Младият финландец е само на половин секунда зад Ожие. Тази позиция не му позволява да се поздрави с короната за сезона, но до края на ралито има още два дни.

Пети се нареди Грийнсмит, а шести бе Тиери Нювил. Белгиецът на два пъти се завъртя в петък, което му струва доста време. Той е на над 45 секунди зад съотборника си Танак.