Начало Рали Танак с най-дълъг скок на Colins Crest в Швеция

Танак с най-дълъг скок на Colins Crest в Швеция

71
0
От Танак

От Танак изкара доста труден уикенд в Швеция по време на втория кръг от световния рали шампионат. Естонецът на два пъти излита от трасето и след няколко грешки бе на повече от 30 минути изоставане в края на надпреварата. Той упорито се връщаше на трасето въпреки всичко и продължаваше, като взе победи в две отсечки (суперспециалните етапи в петък и събота). Два етапа преди финала обаче проблем с двигателя го принуди да спре окончателно.

24-годишният пилот имаше малка утеха на фона на всички несгоди освен успеха в две от отсечките. Той спечели своеобразната надпревара на Colins Crest (билото на Колин) с постижение от 32 метра. С 30 метра втори остана Мико Хирвонен (Ситроен), а трети бе Андреас Микелсен, прелетял 29 с неговата Шкода Фабия S2000.

Colins Crest е висок скок, част от отсечката Варгасен, която се преминава два пъти в рамките на ралито. Носи името на Колин Макрей заради невероятните скокове на изключително атрактивния пилот там. Според някои информации може би най-вълнуващото му изпълнение датира от 1995 г., когато се състезава със Субару Импреса.

Каквато и да е истината, легендата за преминаването от там на Макрей е жива. В годината след гибелта му при хеликоптерна катастрофа организаторите на рали Швеция кръстиха скока Colins Crest и от тогава съществува това състезание в състезанието кой ще направи най-дългия полет. Първият победител (през 2008 г.) е Халид ал Касими с 36 метра. Рекордът до момента принадлежи на Кен Блок – 37 метра през 2011 г. Според неофициални данни Хирвонен има скок там от цели 40,8 метра през 2006 г.