Начало WRC News Танак се връща в Хюндай през сезон 2024?

Танак се връща в Хюндай през сезон 2024?

432
0
От Танак
От Танак, снимка М-Спорт Форд

От Танак може да се върне в Хюндай догодина. Според информация на DirtFish, естонецът вече е договорил личните си условия с южнокорейския производител и отново ще си партнира с Тиери Нювил от следващия сезон.

Танак бе част от Хюндай от 2020 до 2022 г. Опитният естонец пристигна в Алценау след като току що бе спечелил световната титла с Тойота. Въпреки че стана шампион, той напусна японския производител в края на 2019 г.

Танак изкара трудни три сезона в Хюндай. През този период той записа само пет победи и така и не успя да спечели поне още едно световно първенство. В края на сезон 2022 Танак напусна Хюндай и се върна в отбора, с който започна кариерата си- М-Спорт Форд.

35-годишният състезател изживява една трудна кампания с М-Спорт Форд. За нещастие, той разполага с не толкова конкурентен автомобил в сравнение с тези на Хюндай и Тойота. Освен това Танак се сблъска с редица технически проблеми с напредване на сезона.

Танак спечели две състезания от началото на сезон 2023. Естонецът триумфа в снежното рали Швеция. Миналия уикенд той спечели и рали Чили. В момента той заема четвъртото място във временното класиране и няма шансове за титлата.

Едно евентуално завръщане на Танак в Хюндай би било доста изненадващо. Световният шампион от 2019 г. се раздели с марката преди по-малко от година. Танак имаше договор с Хюндай и за този сезон, но в крайна сметка го прекрати по взаимно съгласие.

Междувременно Хюндай направи сериозни промени в своето ръководство. Южнокорейският производител назначи за ръководител Сирил Абитебул. После бе привлечен и Франсоа-Ксавие Дьомезон. Френският инженер застана начело на техническия отдел. Преди това той работи във Фолксваген, както и в отбора на Уилямс в F1. Според източник на DirtFish, именно промените са убедили Танак да се върне в Хюндай

„Вижте екипа. Хюндай вече не е този Хюндай отпреди 18 месеца. Има нов шеф на отбора се промени, тийм мениджърът си отиде. Дьомезон е там, за да помага с инженерната част.“

„Сега е съвсем различно. Не е тайна, че От не е обичал целия екип в миналото, но сега тук има нови лица. Добре, не е като да се върне [Андреа] Адамо. Все пак виждаме, че той (Танак) вижда промяната. Това е достатъчно, за да го убедим да дойде отново в отбора“, казва неназованият източник.

Същевременно Нювил каза, че би се радвал отново да бъде съотборник с Танак.

„Трябва да подсилим отбора. Вероятно той ще се върне с познания за друг конкурентен автомобил [и] това може само да помогне. Винаги съм го казвал: той беше най-трудният съотборник, най-трудният за побеждаване. Това беше ориентир за мен и ми даваше  възможност да надминавам себе си от време на време“, коментира Нювил.