Начало Рали Танак триумфира в Германия, Ожие с важен подиум в битката за титлата

Танак триумфира в Германия, Ожие с важен подиум в битката за титлата

62
0

От Танак от екипа на М-Спорт с Форд Фиеста спечели рали Германия, 10-и кръг от първенството на WRC. Естонецът имаше 21.4 сек аванс пред Андреас Микелсен със Ситроен C3 преди последните 4 отсечки за неделния ден.

В тях Танак кара внимателно и на финала бе с 16.4 сек пред Микелсен, като не рискува в последната отсечка да даде повече газ и да се бори за бонус точки.

В същото време шампионът Себастиен Ожие от М-Спорт завърши 3-и в надпреварата. Той се класира 4-и във финалния етап и взе още 2 допълнителни точки.

Така след този кръг той излезе начело в шампионата със 17 точки пред Тиери Нювил от Хюндай. Преди това състезание двамата бяха в равен актив, но белгиецът не взе нищо, след като в съботния ден той загуби задното си лява колело след удар по време на 10-ата отсечка.

Юхо Ханинен с Тойота завърши 4-и, следван от Крейг Брийн и неговия Ситроен. Последният надделя над Елфин Еванс с Форд Фиеста в битката за 5-ото място. Преди последната отсечка Еванс бе с 1.7 сек напред, но в нея Брийн показа отлично темпо и завърши 5-и в етапа и 5-и в общото класиране, на 1.9 сек пред Елфин.

След техническите си проблеми и спуканата гума в предните дни, Яри-Мати Латвала не можеше да се надява на нещо повече от 7-ото място. След него остана Хейдън Падън с Хюндай.

Третият пилот на корейската марка Дани Сордо спечели финалния етап и взе 5 точки, но в крайното класиране е извън топ 10 след като е петък пропусна завой и навлезе 40 метра надолу в зона с храсти и дървета, откъдето нямаше как да се измъкне до края на деня.