Начало WRC News Танак увеличи преднината си, Нювил: 11 секунди не са много в Уелс

Танак увеличи преднината си, Нювил: 11 секунди не са много в Уелс

252
0
От Танак
От Танак; снимка: Тойота

От Танак увеличи преднината си в рали Уелс, 12-и кръг от световния шампионат (WRC) за 2019 г. Естонецът има аванс от 11 секунди преди Тиери Нювил преди неделните пет отсечки. Белгиецът пък успя да вземе втората позиция от Себастиен Ожие. Пилотът на Ситроен сподели, че кара на границата на възможностите на колата си. Той все пак е трети, на 17,3 сек от Танак.

Заради откъсната задна броня Танак имаше известни затруднения през част от съботния ден да чува бележките, които навигаторът Мартин Ярвеоя му четеше

Това обаче бе единственият му проблем.

Нювил каза, че е дал всичко от себе си и бе доволен, че все още е в битката за победата.

„Удовлетворен съм от постигнатото. Сутринта взехме третото място, полагайки изключително старание да намалим до минимум грешките. В условия като тукашните е лесно да изгубиш някоя секунда тук-там, но като цяло съботата бе положителен за нас ден”, обясни белгийският пилот на Хюндай.

„Две победи в отсечки следобед ни помогнаха да излезем втори. Сега сме решени в неделя да положим усилия да намалим разликата (спрямо Танак). 11 секунди не са много на отсечки като тези в Уелс. И най-малкият проблем може да преобърне нещата.”

Ожие трябваше да се справи с най-много проблеми. Той дори претърпя удар, след като не разбра добре инструкция от навигатора си Жулиен Инграсиа. За късмет на французите техният C3 WRC се оказа без повреди след сблъсъка.

„За момент помислих, че нещо е счупено. Беше странен удар”, каза Ожие. „Не сме на желаната позиция. Сторихме всичко по силите си, няма какво повече да извлека. Беше много дълъг ден и мисля, че всички сме изтощени тази вечер. Условията не бяха лесни, така че е постижение все още да сме в борбата. Но щеше да е хубаво да сме малко по-бързи”, коментира Себастиен.


И в събота имаше редица инциденти

Сред тях бе доста драматичното преобръщане на Крейг Брийн. Той и навигаторът му Пол Нейгл бяха невредими след катастрофата и се върнаха в надпреварата, но загубиха 5 минути.

„Наближихме бърз ляв завой, който се свиваше малко повече, отколкото очаквахме. Пътят ми буквално свърши и се озовах на мека почва. След като осъзнахме, че сме на колелата си, довършихме отсечката. Предното стъкло бе пукнато и не виждах добре. Жив късмет е, че оцеляхме и в следобедните отсечки”, призна Брийн.