Начало Video Таркини: WRC пилотите са луди и невероятно талантливи хора

Таркини: WRC пилотите са луди и невероятно талантливи хора

480
0

Габриеле Таркини е известен като състезател от световния шампионат за туристически автомобили и бивш пилот от Формула 1. 57-годишният италианец спечели титлата в WTCR миналия сезон, добавяйки я към короната в WTCC от 2009-та. Наскоро обаче той имаше възможност да седне и в друг автомобил – този на Хюндай за световния рали шампионат (WRC).

Таркини за първи път бе в такава кола на чакъл

Той влезе в ролята на навигатор на Андреас Микелсен. Събитието се проведе малко след рали Сардиния, където Хюндай взе победа и двоен подиум. Таркини проследи отблизо надпреварата и дори участва в сесиите за автографи на WRC състезателите.


Програмата на Хюндай Моторспорт е богата и не включва само световния рали шампионат

Хюндай i20 R5 е сред най-търсените автомобили за редица други първенства. i30 N TCR пък е автомобил, в чиято разработка Таркини взе дейно участие. Предизвикателствата на WRC са съвсем различни от тези, с които италианецът по принцип се сблъсква. Уикендът в Сардиния му даде възможност да наблюдава съвсем отблизо начина на работа на екипажите и отбора, стила на управление, техническите изисквания. Таркини дори седна на мястото на пилота, а до него в навигаторската седалка бе директорът на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо.

„Да посрещнем Габриеле на рали Сардиния бе фантастична възможност за нас да обединим двете области на бизнеса ни”, коментира Адамо. „Нека кажа, че вероятно би трябвало той да се придържа към пистите, а аз – към работата си! Забавлявахме се невероятно много. Беше перфектен начин два различни свята да се докоснат.”


Таркини благодари на домакините си и в частност на Адамо и Микелсен

„За първи път карах на чакъл и бях изумен. Ускорението, стабилността на правите, смяната на предавките, спирането, начинът на управление – всичко бе различно в сравнение с онова, с което съм свикнал. Беше много впечатляващо. WRC пилотите са луди и невероятно талантливи хора. Не знам как Андреа остана толкова спокоен. Аз бях уплашен дори само като пътник на седалката до професионалист като Андреас. Този свят е напълно различен в сравнение с WTCR. Надявам се един ден да върна услугата!”