Начало MotoGP News Tech3 GasGas потвърди привличането на Акоста

Tech3 GasGas потвърди привличането на Акоста

143
0
Педро Акоста
Педро Акоста, снимка Ред Бул Контент Пуул

Tech3 GasGas потвърди привличането на Педро Акоста. Младият испанец идва на мястото на Пол Еспаргаро от следващия сезон и ще си партнира с Аугусто Фернандес.

Акоста е смятан за един от най-големите млади таланти в падока на MotoGP. 19-годишният състезател спечели Купата на новаците на Ред Бул и КТМ през 2020 г. После той премина в Moto3 със заводския тим на КТМ. Акоста спечели титлата в малкия клас още в новобранската си кампания, след като записа 6 победи

Миналата година Акоста се прехвърли в Moto2. Испанецът изпитваше известни затруднения при адаптацията си в средния клас. С напредване на кампанията той спечели няколко старта и финишира пети в крайното класиране.

Този сезон Акоста отново кара за заводския отбор на КТМ в Moto2. Младият испанец е лидер във временното подреждане и има аванс от 50 точки спрямо втория Тони Арболино. Акоста спечели 6 старта от началото на сезона и е много близо до спечелването на световната титла.

В края на лятото КТМ обяви, че Акоста ще се прехвърли в MotoGP през 2024 г. Но от друга страна, марката вече имаше четирима пилоти, които имат договор за следващия сезон. От КТМ поискаха разрешение да добавят още два мотора на стартовата решетка, единият от които да бъде каран от Акоста. От Дорна обаче не откликнаха на молбата на австрийците.

В края на миналия месец се появиха слухове, че Акоста ще заеме мястото на Аугусто Фернандес. Испанецът направи дебюта си в кралския клас този сезон и се представя сравнително добре.

Днес отборът на Tech3 GasGas потвърди, че Акоста ще заеме мястото на по-малкия брат Еспаргаро. 32-годишният състезател ще заеме „важна и много ценна позиция“ в тима на КТМ. Вероятно става въпрос за тестове и участия с уайлдкард

„Трябваше да вземем важно и трудно решение за нашия отбор Tech3 GasGas за 2024-та“, сподели Пит Бейрер. „Аугусто направи впечатляващи първи стъпки в MotoGP. Ние сме напълно убедени, че той има скоростта и интелигентността да продължи да се развива.“

„В същото време Педро е много специален талант, който вече е спечелил толкова много състезания. През 2024 г. той ще се научи да прави следващата стъпка с големите момчета в MotoGP“, продължи моторспорт директорът на КТМ.  „Искам да благодаря на Пол за всичко, което е направил и продължава да прави за нас. Този човек е изключително твърд и решителен. Точно затова искаме да разчитаме на него като на важна част от нашата структура. Откритостта и активността на Пол заслужават моето дълбоко уважение. Това, че ни подаде ръка в тази ситуация, подчертава величието му като човек.

„Това показва и неговата страст към спорта и мислите му за бъдещето. С тези елементи и с Ерве [Поншарел], Никола [Гойон] и целия екип и техния опит ни очаква вълнуваща година за марката GasGas“, добави Пит Бейрер.

С тази новина става все по-ясен пилотският състав за сезон 2024 в MotoGP. Все още обаче не е ясно кой ще замени Марк Маркес. Шесткратният световен шампион напуска Хонда в края на годината и на 99 % отива в Грезини Дукати. Сред потенциалните заместници на Маркес са Маверик Винялес, Мигел Оливейра, Йохан Зарко и др.