Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Автомобилният спорт ще се нуждае от фундаментална промяна

Тод: Автомобилният спорт ще се нуждае от фундаментална промяна

734
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: ФИА

Президентът на ФИА Жан Тод описа настоящата ситуация в света като абсолютно безпрецедентна и много тежка за бъдещето на автомобилния спорт.

„COVID-19 предизвиква катаклизъм, несравним с нищо в света, който познаваме”, каза Тод

„Приоритетите се промениха за дни, икономиките замряха, както и цели градове. Пандемия разклати устоите, които смятахме за непоклатими. Това не е просто здравна криза, но и финансова, социална, политическа и човешка. И ние трябва да се изправим и разреши това огромно предизвикателство”, продължи той пред Ауто, ведомственото списание на ФИА.

„Не мисля, че сега приоритетът за автомобилните производители ще е да участват в състезания. Сигурен съм, че и екипи, доставчици, компании ще преразгледат своите програми. Може да ограничат своето участие или дори да го спрат. Все пак се надявам собствениците на отбори и спонсорите да запазят мотивация и да останат. Ние трябва да ги насърчим, да се чувстват добре и да направим така, че да имат нужда от това да участват в състезанията. Това е наша отговорност и ние трябва да се вслушаме във всички гласове.”

„Трябва да сме смирени и всички, които обичаме автомобилния спорт, да разберем, че той има обществено значение и затова сме длъжни да вземем верни решения”

Тод подробно обясни, че всички предприети от Формула 1 мерки – запазване на болидите от 2020 и през 2021 г., ограничаване на бюджетите и работата по автомобилите и т.н. – са свързани с желанието да се запазят участниците. По същия начин стоят нещата и във Формула Е (където се отказаха от въвеждането на новото поколение болиди – Gen 2EVO) и останалите администрирани от федерацията първенства.

Според Тод отличен пример за това какво може да се случи е обявеното напускане на Ауди от германския шампионат с туристически автомобили (DTM). Това решение на практика поставя на карта съществуването на самата серия.

„Необходима ни е радикална промяна в начина, по който правим автомобилен спорт, точно така, както Америка се е променила след Голямата депресия през 1929 г.”, заяви още президентът на ФИА, в която членуват 242 клуба от 146 държави в света

„Абсолютно ясно е, че ФИА има специфична роля в преминаването на цялото ни семейство от клубове през случващото се в света днес. Практически всеки от нашите членовете е жертва. Отменят се събития, има много последствия върху всички дейности, на практика изчезват източници на приходи, доходите на много хора.”

Според Тод федерацията е готова да помогне на много от членовете си в сегашната ситуация, но трябва просто да промени начина си на работа, при това не само в спорта, но и в останалите дейности.

Французинът се надява, че Формула 1 наистина може да направи 15-18 състезания тази година. Той пресмята, че ако сезонът започне през юли и се правят по 2-3 старта на месец, наистина ще има време нужните надпревари да се случат за половин година.