Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Малък тим никога не би могъл редовно да се състезава срещу...

Тод: Малък тим никога не би могъл редовно да се състезава срещу голям на равни начала

1209
0
Гран при на Италия 2019, старт, Формула 1
снимка: Пирели

Президентът на ФИА Жан Тод смята, че намаляване на бюджетите във Формула 1 е необходимо, но според него малките отбори никога няма да са в състояние да се състезават с големите на равни начала. Французинът коментира ситуацията, в която се намират екипите в момента по отношение ограничението на бюджетите. Първоначално договореният лимит от 175 милиона долара бе намален на 150 милиона. Малките тимове обаче се борят за още по-голямо свиване. Последните преговори бяха за $100 млн. годишно с възможност за компромис около $130 млн. Според Тод твърде голяма промяна не е възможна.

„Единственият сценарий, който би изисквал промени, би бил загубата на отбори – не можем да изключим такъв вариант. Надявам се да не изпадаме в такава ситуация. Ако стане, ще трябва заедно с носителя на търговските права да си зададем фундаментални въпроси като този как би изглеждала Формула в бъдеще. В най-лошия случай F1 вече няма да е възможна във вида, в който я познаваме днес”, обясни той пред Ауто Мотор унд Шпорт.

„Разбирам позицията (искането за намаляване на бюджетния лимит – б.р.), но не вярвам в чудеса. Разликата между отборите трябва да се намали, но не бива да започваме да мечтаем.

Жан Тод
снимка: ФИА

„Един малък тим никога не би могъл редовно да се състезава срещу голям на равни начала”, заяви Тод

„Не бива да се лъжем. Ако границата е 120, 130 или 140 милиона долара за всички, то харчените от големите екипи суми извън ограничението са по-високи (при всички дискутирани лимити определени разходи остават извън определената горна граница – б.р.). Сега те искат да се разширят границите на изключенията, но аз съм против.”

„При граница от $50 млн., нищо повече няма да е същото. Ще се получи напълно нова Формула 1. Супер Формула 2. Но ново начало не е възможно при настоящата структура на F1. Бихме изгубили твърде много отбори, включително някои от големите.”

Според Тод при това положение вариантите са два. Единият е лимит от $130 млн. Вторият е постепенно намаляване на границата – 140 милиона през първата година, 130 през втората и достигане до 120 милиона през третата. И в двата варианта са включени изключения за определени разходи.

Междувременно основателят на Формула Е Алехандро Агаг заяви, че според него бюджетите във Формула 1 трябва да се ограничат на $75 млн.

„Може би това е възможност всички екипи да делят приходите по равно. Чувам за ограничение от $125 млн., защо не 75 милиона и спортът да е наистина доходен за всички?”, каза Агаг през Аутоспорт.

„Може би е добре, че новият Конкорд не е подписан, тъй като старите договорки обременяват F1, тъй като някои отбори взимат твърде много, а други прекалено малко. Според мен не е нормално състезаващите се в една и съща дисциплина екипи да получават напълно различни средства. Вижте Висшата лига например. Там разликата между полагащото се на победителя и на последния в класирането отбор е много далеч от тази в F1. И ако хората не осъзнават, че светът ще е различен след коронавируса, то допускат огромна грешка.”