Начало WRC News Тойота представи пилотския си състав за сезон 2023 в WRC

Тойота представи пилотския си състав за сезон 2023 в WRC

578
0
Тойота пилотски състав за 2023 г.
снимка, Тойота

Тойота представи пилотския си състав за сезон 2023 в WRC. Японският производител няма огромни промени при пилотите си и отново ще разчита на Кале Рованпера, Елфин Еванс, Такамото Кацута и Себастиен Ожие.

Осемкратният световен шампион отново ще се включи в избрани ралита. За разлика от тазгодишната кампания, французинът ще дели третия автомобил с Кацута, вместо с Есапека Лапи. Финландецът реши да премине в Хюндай, където ще кара с пълна програма.

Целта на Тойота ще е защита на титлите при пилоти и конструктори. Японската марка спечели първенството при пилотите с Кале Рованпера. Младият финландец ще опита да защити короната си в WRC. Заедно с него ще бъдат Еванс и Кацута. Въпреки че той и навигаторът му Скот Мартин имаха трудна година през 2022 г. Тойота ще направи всичко възможно да ги подкрепим. Японската марка ще изгради силен автомобил за следващата година, в която трябва да бъдат постигнати още по-добри резултати.

Ожие имаше голям принос за отбора въпреки ограничената си програма. Очакванията към него през 2023 г. няма да са по-различни. Приносът му е не само в печеленото на точки. Себ е като ментор за по-младите си съотборници. През следващия сезон той ще споделя автомобила с Кацута. Французинът трябва да продължи да помага на отбора да стане още по-силен. Ожие ще продължи да разчита на новия си навигатор Венсан Ланде. Французинът ще бъде подложено на голямо напрежение, партнирайки си с пилот като Ожие.

Същевременно Кацута получи повишение и вече ще кара третия заводски автомобил на Тойота. Това означава, че той вече може да печели точки и при конструкторите. 29-годишният състезател показа огромен напредък през изминалия сезон след като се качи на подиума в Кения и Япония. Навигатор на Кацута отново ще бъде Арън Джонстон.

Шефът на Тойота Яри-Мати Латвала разкри какво очаква от отбора през сезон 2023 в WRC.

„Като отбор се радвахме на изключително добър сезон през 2022 г. Да спечелим всички титли за трета поредна година ще бъде голямо предизвикателство. Това със сигурност е нашата цел през следващия сезон и трябва да продължим да работим заедно, за да я постигнем“, сподели Латвала.

„Радвам се да приветствам Такамото Кацута в основния ни пилотски състав. Той ще споделя автомобила със Себастиен, като същевременно ще трупа опит през целия сезон. Вярваме, че моментът е подходящ за тази стъпка. Той беше най-постоянният пилот през изминалата кампания в WRC. Затова сме убедени, той че може да донесе добри точки на отбора“, продължи шефът на Тойота.

„Всички други наши пилоти са доказали, че могат да печелят ралита и да се борят за шампионата. Кале ще се изправи пред ново предизвикателство, опитвайки се да защити титлата си. Очаквам той ще бъде много мотивиран, защото той наистина обича да кара автомобила. От друга страна сезон 2022 не беше от най-силните за Елфин, макар да го завърши с добро усещане в автомобила. Сигурни, че той ще бъде силен през 2023 г. И накрая, Себ показа, че дори когато кара с непълен сезон, има темпото да побеждава и дава много на отбора на Тойота“, добави Яри-Мати Латвала.

„Това бяха страхотни три години с този отбор, особено през изминалия сезон, когато очевидно успяхме да постигнем някои невероятни резултати. Надявам се да продължим по подобен начин и през следващата година. Искам да се борим отново за първите места  и в трите шампионата. Мисля, че защитата на титлите ни ще бъде още по-голямо предизвикателство, защото конкуренцията става все по-силна. Разбира се, ние ще дадем най-доброто от себе си“, сподели Рованпера.

„Вълнувам се, че започвам четвъртата си година с Тойота. Очевидно се радвахме на голям успех още през първите две ни две кампании заедно. Въпреки че 2022 г. не донесе точно това, на което се надявах от моя страна, съм много щастлив, че съм част от такъв успешен екип, който работи толкова усилено, за да се усъвършенства през цялото време. Надявам се, че ще успеем да направим сезон 2023 много по-силен в личен план и да продължим големия успех на отбора“, заяви Еванс.

„Много съм щастлив, че ще продължа сътрудничеството си с Тойота през 2023 г. с ограничена програма, подобна на тази от тази година. Това е нещо, което наистина ми харесва, тъй като ми дава възможност да се състезавам за топ отбор и да следвам страстта си. Същевременно имам малко повече време за семейството си, както и да правя други неща. За мен е страхотно да продължа с този феноменален отбор. Честно казано очаквам с нетърпение да се борим заедно за още победи“, коментира Ожие.

„Наистина съм развълнуван да направя следващата стъпка в кариерата си. Много се радвам да имам такава роля в отбора. Искам да благодаря на Тойота за предоставената невероятна възможност. Разбира се, това ще доведе до малко по-голямо напрежение, отколкото преди. От друга страна, аз съм много мотивиран да продължа да работя усилено, за да бъда готов за следващия сезон и да свърша най-добрата работа за отбора на Тойота“, каза Кацута.

Тойота и Хюндай вече потвърдиха пилотските си състави за сезон 2023 в WRC. Единственото от М-Спорт Форд все още не споделя кои ще бъдат техните състезатели за догодина. Има вероятност британският отбор да привлече От Танак или Оливър Солберг, както и да се опита да убеди Себастиен Льоб да участва в още няколко ралита.