Начало Избрани Тост: Бъдещето на F1 в Германия зависи от развитието на кариерата на...

Тост: Бъдещето на F1 в Германия зависи от развитието на кариерата на Мик Шумахер

1169
0
Мик Шумахер, Мерцедес
Мик Шумахер, снимка Мерцедес

Франц Тост каза, че бъдещето на F1 в Германия изцяло зависи от това каква ще бъде кариерата на Мик Шумахер. Шефът на Алфа Таури призна, че е почитател на 23-годишния състезател и дори е искал да го привлече в неговия отбор.

Фамилия Шумахер е синоним на F1 в цяла Германия. Това се дължи заради успехите на Михаел Шумахер. 54-годишният бивш състезател спечели седем световни титли, като пет от тях бяха поредни. Германецът записа общо 306 старта, в които спечели 91 победи, 155 подиума, 68 подиума и спечелени общо 1566 точки. Това превърна Михаел в една от най-големите суперзвезди в неговата страна и идол за много млади състезатели по целия свят.

Същевременно неговият син Мик Шумахер е в пика на кариерата си в моторните спортове. 23-годишният състезател стана шампион в европейската Формула 3 през 2018 г. и Формула 2 през 2020 г. Това му гарантира титулярно място в F1 в Хаас. Германецът успя да дебютира в американския тим и благодарение на връзките му с Ферари.

Шумахер записа две трудни години в Хаас. През 2021 г. той разполагаше с автомобил, който не бе развиван от сезон 2020. Така той не спечели нито една точка и финишира на предпоследно място в крайното класиране.

Миналата година Шумахер-младши разполагаше с по-конкурентен болид. Германецът направи добро впечатление в квалификациите и бе на косъм от финиширане в зоната на точките в Бахрейн. След това той претърпя няколко тежки катастрофи, които струваха скъпо на Хаас. В средата на сезон 2022 Мик Шумахер записа две поредни класирания в зоната на точките и дори завърши пред съотборника си Кевин Магнусен. За съжаление това бяха единствените два резултата на Шумахер в топ 10. 23-годишният състезател завърши 16-ти в крайното класиране за 2022 г. с актив от 12 точки, преди да бъде освободен от Хаас за сметка на Нико Хюлкенберг.

В края на миналата година Мик Шумахер прекрати взаимоотношенията си с Ферари и стана трети пилот в Мерцедес. По този начин германецът няма да бъде на стартовата решетка освен ако не се случи нещо с Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

Интересът на Германия към F1 започна да спада през последните години въпреки успехите на Мерцедес. През последните 10 години страната няколко пъти отпадна от календара на Формула 1. За момента завръщането на състезанието във федералната република изглежда малко вероятно.

Оттеглянето на Фетел и отсъствието на Шумахер допълнително намали ангажираността на феновете от тази страна. На практика тази година Германия ще бъде представена единствено от ветерана Нико Хюлкенберг.

Друг фактор, който влияе на по-ниския интерес, е липсата на безплатни опции за гледане на F1 в страната. В момента феновете на спорта в Германия могат да гледат надпреварите единствено по Sky Deutschland. Платеният канал закупи правата след като RTL се отказа да излъчва шампионата след края на 2020 г. Немската медийна компания все пак предаваше на живо някои стартове през последните две години след като постигна съгласие със Sky Deutschland.

Тост коментира намаляващия интерес на Германия към F1. Австриецът смята, че тази неприятна тенденция не е свързана само със световния шампионат.

„Германия е „разглезена“. Можете да го усетите дори във футбола. Убеден съм, че липсата на интерес към последното Световно първенство също има нещо общо с лошите резултати на националния отбор“, сподели Тост пред Ауто Билд.

„Ако те бяха стигнали до финала, сигурно половин Германия също щеше да следи мачовете в Катар. Едно е сигурно- хората имат нужда от герои и те трябва да са от плът и кръв, а не от метал.“

Тост заяви, че присъствието на Хюлкенберг не е никак достатъчно, за да поддържа интереса на страната към спорта. Австриецът смята, че бъдещето на Германия в F1 зависи от Мик Шумахер.

„Бъдещето на F1 в Германия зависи от развитието на кариерата на Мик Шумахер“, каза Тост. „Нико Хюлкенберг няма как да върне интереса на своите сънародници.“

Австриецът обясни, че феновете в страната от Централна Европа искат да видят как печели техен състезател от плът и кръв, а не тяхна машина.

„Тогава те [германската публика] искаха да видят Михаел Шумахер да печели, а не двигателя или автомобила на Мерцедес. Само героите предизвикват такъв бум, както го показа Михаел в началото на века.“

„Вторият пример е Борис Бекер. Преди него интересът към тениса е бил по-скоро запазен за заможните граждани. Това се променя рязко с успеха на Борис и Щефи Граф. След това изведнъж всички деца поискаха да играят тенис.“

„Мик можеше да се превърне в новия герой в своята страна, но за съжаление засега е извън F1. Какъв срам. “

Накрая Тост разкри, че е искал да привлече Шумахер в Алфа Таури, но в крайна сметка е трябвало да наеме Ник де Врис.

„Бих искал да го видя в Алфа Таури не заради името, а защото вярвам в таланта и способностите му. Не можеш да спечелиш ей така шампионатите във Формула 3 и Формула 2. За съжаление при Мик нещата така и не се получиха в F1“, завърши Франц Тост.

Мик Шумахер финишира на второ място в тазгодишното издание на Състезанието на шампионите. Германецът показа отлична скорост и се справи с пилоти като Феликс Розенвквист, Фелипе Другович и Себастиан Фетел. На финала обаче Мик бе победен от Матиас Ексьтрьом.