Начало Избрани Тост: Цунодa ще бъде готов да премине в Ред Бул през 2025...

Тост: Цунодa ще бъде готов да премине в Ред Бул през 2025 г.

1309
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Франц Тост смята, че Юки Цунода ще бъде готов да премине в Ред Бул през 2025 г. и да застане редом до Макс Верстапен. Шефът на Алфа Таури призна, че е впечатлен от представянето на японеца през първите три старта от новата кампания.

Цунода дебютира в F1 през 2021 г. 22-годишният състезател изпитваше сериозни затруднения през новобранската си кампания и допусна немалко грешки. Миналата година той показа сериозно израстване и бе много близо до тогавашния си съотборник Пиер Гасли. За съжаление обаче японецът не разполагаше с автомобил, който да му позволи да разгърне пълния си потенциал

Тази година Цунода си партнира с Ник де Врис. Нидерландецът дойде на мястото на Гасли, който реши да продължи кариерата си в Алпин. Макар да се очакваше ад бъде подложен под сериозен натиск, японецът се справя по-добре от своя съотборник. До момента състезателят на Алфа Таури побеждава Де Врис както в квалификациите, така и в състезанията.

Цунода донесе първата точка на Алфа Таури за сезон 2023 в F1. Младият японец финишира десети в хаотичната Гран при на Австралия. За разлика от Де Врис, той успя да избегне целия хаос в заключителната фаза на състезанието в Мелбърн.

Тост е наистина впечатлен от представянето на Цунода в началото на сезон 2023. Австриецът вярва, че той може да замени Серхио Перес в Ред Бул след няколко години.

„Юки изкара изключително силни състезания досега“, сподели Тост. „Много съм доволен от него. Не е негова вината, че все още не сме конкурентоспособни и не разполагаме с добър автомобил.“

„Доколкото знам, Серхио Перес има договор с Ред Бул и за следващата година. Мога да кажа само, че Юки е на прав път и се е подобрил във всяко отношение.“

„Цунодa ще бъде готов да премине в Ред Бул през 2025 г. Но преди това той трябва да остане в Алфа Таури до края на следващата година, след което най-накрая ще може да направи тази огромна крачка напред“, каза още Тост.

2025 г. е най-ранната възможност, в която Цунода може да премине в Ред Бул. Японецът би бил потенциален кандидат за мястото на Перес. Мексиканецът има договор с Ред Бул до края на 2024-та. В същото време Верстапен има дългосрочно споразумение с австрийския тим, което изтича в края на 2028 г.

По-рано тази година Тост заяви, че сезон 2023 ще бъде ключов за кариерата на Цунода в F1. Мястото на японеца в екипа от Фаенца може да бъде под заплаха ако той не подобри представянето си

Един от потенциалните заместници на Цунода е Аюмю Иваса. 21-годишният състезател е част от младежкия тим на Ред Бул и прави страхотно впечатление във Формула 2. В момента Иваса спечели две от общо 6 състезания от началото на сезон 2023 в F2 и е водач във временното класиране.