Начало Рали Трета победа за Латвала в рали Швеция

Трета победа за Латвала в рали Швеция

43
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала спечели трета победа в рали Швеция в кариерата си. Финландският пилот на Фолксваген изпревари съотборника си Андреас Микелсен с почти цяла минута (53,6 сек). Той спечели и своята етапна победа №300 в течение на надпреварата.

Изумително е да спечеля Швеция за трети път. Тази победа е особено важна за мен, тъй като тук взех първия си WRC успех през 2008 г. Сега триумфът не бе лесен при толкова трудни условия и солидните времена на съотборниците ни, но се съсредоточихме изцяло и дадохме всичко от себе си. Брилянтно е, че ни позволиха да се състезаваме и не бяхме задължени да се подчиним на заповед от екипа – заяви Латвала.

Микелсен от самото начало посочи, че целта му е да е на почетната стълбичка и го постигна. Резултатът го зарадва наистина много:

За първи път на подиума! Толкова съм мечтал за това, а да го постигна на практика на прага си е още по-изумително! Последният ден също бе предизвикателство заради размекнатия сняг и чакъла. Взех няколко етапни победи в състезанието, което беше страхотно. След моя грешка обаче не можех повече да притискам Яри-Мати и се съсредоточих върху поддържане на разликата спрямо Мадс Остберг.

Остберг със Ситроен зае последното място на подиума. В началото той не бе достатъчно уверен зад волана на своя DS3 WRC, но постепенно си върна темпото. Норвежецът бе доволен да е в топ 3 заради сериозния прогрес, постигнат през трите дни на ралито, както и че бе на подиума в Швеция за четвърта поредна година. Той допълни, че трите точки от пауърстейджа са прекрасен бонус, както и че е научил много и няма търпение да дойдат надпреварите на чакъл.

Четвъртата позиция бе заета от Мико Хирвонен (М-Спорт), като той пък не пое изобщо никакви рискове.

След първата отсечка рязко намалих темпото. В онези пет километра ни се случиха толкова неща, че разбрах моментално едно нещо: ако се боря за челните позиции, рискувам да не завърша изобщо, а точно до това не исках да се стига – обясни той.

М-Спорт направиха чудесно представяне, като От Танак, Хенинг Солберг и Понтус Тидеманд завършиха пети, седми и осми с подготвени от тях автомобили.

Световният шампион Себастиен Ожие се вклини между групата пилоти на Малкълм Уилсън – той финишира във втория кръг от световния шампионат на шеста позиция. Французинът призна, че точките са утешителна награда след грешката му в петък, пратила го 20-ти в колоната.

Това бе максимумът, на който можехме да се надяваме. Направихме чисто каране през последния ден, а и записахме 10 най-бързи времена – с това показахме, че ще сме силни през останалата част от сезона. Яри-Мати и Андреас бяха фантастични и отборът отново има причина да празнува – допълни Ожие.

На девета и десета позиция в рали Швеция се класираха Крейг Брийн (Кел-Тех Форд) и Крис Мийк (Ситроен).