Начало Рали Трета поредна победа за Льоб през сезон 2010

Трета поредна победа за Льоб през сезон 2010

41
0

Себастиен Льоб от заводския тим на Ситроен постигна трета поредна победа в световния рали шампионат от началото на сезон 2010. Французинът триумфира в рали Турция след успехите си в Мексико и Йордания. По този начин Льоб увеличи аванса си в генералното класиране на 93 точки, следван от Петер Солберг с 53, а третото място заема Мико Хирвонен с 52.

В последния ден на рали Турция Себастиен Льоб определено имаше късмет. След като вчера пилотът на Ситроен успя да се изкачи от пета до първа позиция в генералното класиране, в неделния, финален ден на състезанието край Истанбул той бе подпомогнат от отмяната на сутрешните два етапа. Причината бе, че през нощта бе валял дъжд и условията на трасето не отговаряха на изискванията за провеждане на рали надпревара. Това действително бе чудесна новина за Льоб, който трябваше да стартира първи и беше твърде вероятно да загуби време в отсечките поради този факт.

На първия провел се сутрешен етап, който всъщност според официалната програма бе трети, Льоб се представи повече от добре, въпреки неудобството да стартира първи. Той даде най-бързо време и финишира на 0,3 сек. пред втория Петер Солберг, който бе и негов пряк конкурент в борбата за победата в рали Турция.

Отмяната на двата етапа пък бе възможно най-лошата новина за Мико Хирвонен от Форд, който се надяваше в последния ден и предвидените 6 отсечки да може да стопи преднината на лидера Себастиен Льоб. Допълнително ситуацията за финландеца се усложни поради допуснатата от него грешка на Балика 1 – на десен завой той се подхлъзна, удари се в скала и впоследствие това доведе до спукване на гума и други поражения по автомобила. При това положение Хирвонен се смъкна на 4-о място в генералното класиране зад Дани Сордо.

Следобед се караха и трите етапа, които включваше програмата. По време на първия Дениз 2 обаче Дани Сордо, който до момента се движеше трети в генералното класиране, въпреки че се оплакваше от липсата на грип, отпадна от надпреварата. На завой той се подхлъзна и в резултат счупи предното окачване на своя Ситроен. Това позволи на пилотите зад него Хирвонен, Ожие и Райконен да минат с място напред в генералното подреждане.

В крайна сметка Себастиен Льоб спечели тазгодишното издание на рали Турция. Втори остана Петер Солберг, който направи чудесно състезание и засега спазва обещанието си от началото на сезона, а именно да е сред претендентите за титлата. Трети се класира Мико Хировнен, а четвърти Себастиен Ожие. Пети финишира Кими Райконен, който бе решил да не поема излишни рискове и стратегията му се оправда като тази позиция засега бележи най-силното представяне за финландеца във WRC.

Следващата надпревара от световния рали шампионат ще се проведе в Нова Зеландия в периода 7-9 май 2010 г.