Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Льоклер и Албон в дъждовната трета тренировка за Гран при...

Верстапен пред Льоклер и Албон в дъждовната трета тренировка за Гран при на Турция

1864
0
Верстапен Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели драматичната трета свободна тренировка за Гран при на Турция във F1. На мократа писта Истанбул парк пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:48.485. Втори на 0.945 завърши Шарл Льоклер, а трети на малко повече от секунда и половина от Верстапен остана неговия съотборник Алекс Албон.

Условията на турското трасе бяха много тежки заради новия асфалт и дъждовното време. Температурата на въздуха в последната тренировка бе 13 градуса , а тази на пистата- 15. Влажността бе 83 %, а вероятността за дъжд на трасето бе 90 %.

Малко преди старта на сесията на трасето започна да вали дъжд. Първи на мократа писта излезе Ромен Грожан, следван от пилотите на Ферари. Всичките те бяха с гуми интермедия.

Първият състезател, който изгуби контрол на своя болид бе Серхио Перес. Първата най-бърза обиколка записа Алекс Албон, следван от Верстапен, но Льоклер измести пилотите на Ред Бул от върха. Веднага Албон си върна водачесвото и  завъртя обиколка за 1:50.358.

Малко след това Льоклер удари Окон, а Ландо Норис и Себастиан Фетел също изпуснаха контрола на своите коли.

След първите бързи обиколки начело бе Верстапен, а зад него бяха Льоклер, Албон и Окон. Пистата продължаваше да бъде изключително хлъзгава.

15 минути след старта на сесията на трасето излезе Люис Хамилтън, който бе с гуми за изцяло мокър асфалт, но така и не направи бърза обиколка.Също така всички състезатели се оплакваха от ниската температура в гумите.

Условията на Истанбул парк ставаха все по-тежки и всички пилоти бяха с гуми за напълно мокра писта. Шарл Льоклер допусна грешка се завъртя във втори завой.

След преполовяването на третата свободна тренировка лидер продлъжи да бъде Верстапен, следван от Льоклер и Албон. Дъждът започна да се засилва все повече и пистата ставаше все по-трудна за каране и така пилотите нямаха възможност да подобрят времената си. Състезателите на Уилямс и световния шампион Люис Хамилтън бяха без завъртяна бърза обиколка.

С напредване на сесията започна да вали все по-силно и всички пилоти се прибраха в бокса. Пилотът на Макларън Карлос Сайнц излезе извън пистата и направи зрелищно преминаване през тревата.

В оставащите минути от финалната свободна тренировка всички бяха в бокса и времената от началото на сесията останаха непроменени. Новоположеният асфалт на Истанбул парк така и не успя да абсорбира насъбралата се вода, което не позволи пилотите да имат възможност да запишат обиколка.

10 минути преди финала на тренировката на трасето излязоха пилотите на Алфа Ромео и Алфа Таури.

До края на финалната тренировъчна сесия се завъртя и Антонио Джовинаци, но за щастие италианеца се отърва без сериозно поражения по колата и се прибра в пита. На трасето бяха и пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

В крайна сметка Верстапен отново бе най-бърз, следван от Льоклер и Албон. Състезателите на Уилямс и Хамилтън така и не завъртяха бърза обиколка в днешната тренировка.