Начало Рали Трети Себастиен ще се състезава в рали Франция

Трети Себастиен ще се състезава в рали Франция

65
0
Себастиен Шардоне,Тибо дьо ла Айе

След Себастиен Льоб и Себастиен Ожие в тазгодишното рали Франция ще се появи и трети Себастиен – с фамилия Шардоне. 23-годишният състезател ще се състезава със Ситроен DS3 WRC като част от Колектиф Екип дьо Франс, подкрепян от френската автомобилна федерация. Това ще е първата му надпревара с WRC автомобил.

Едно от нещата, което ме питат най-често, е дали не изпитвам по-голямо напрежение заради факта, че съм френски рали пилот на име Себ. Истина е, че не е леко да се надбягваш с адаши като Льоб и Ожие, но всъщност не отделям на това кой знае какво внимание. Все още съм на много ранен етап в кариерата си и ми предстои какво ли не – коментира Шардоне.

Състезателят няма търпение да кара в домашния за него WRC кръг, след като финишира трети в рали Восгиен (надпреварата бе спечелена от заводския пилот на Ситроен Мико Хирвонен, който също я използва за подготовка преди рали Франция).

– Това ще е фантастичен опит и съм изключително благодарен на всички, които ме подкрепят. За мен е огромна привилегия да съм част от екип – допълни той.

Шардоне започва кариерата си в картинга, опитва силите си с едноместни състезателни автомобили и в GT надпревари преди да дебютира на рали през 2009 г. Протеже е на навигатора на Льоб Даниел Елена, а получава насоки и помощ и от добре познатия у нас Симон Жан-Жозеф.

– Себ е прекрасен млад пилот с голям талант, а рали Франция е страхотна възможност за него да покаже какво може зад волана на WRC-автомобил. Основното е да се отпусне и да се радва на изживяването. Няма смисъл да се впряга прекалено – коментира Жан-Жозеф.

Елена допълни, че е важно 23-годишният пилот да върви стъпка по стъпка напред, но не бива да се изпуска такъв шанс:

– Участието му сега е златна възможност. Себастиен и Тибо (дьо Ла Айе – навигаторът му) трябва да са пределно фокусирани, но да не изпитват напрежение.