Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трето поколение Фитипалди на път към Формула 1

Трето поколение Фитипалди на път към Формула 1

318
0
Пиетро Фитипалди

Трето поколение от фамилията Фитипалди може да стигне Формула 1, след като внукът на Емерсон Фитипалди – Пиетро – ще се състезава този сезон в F4 и британските серии Формула Рено.

16-годишният младеж започва кариерата си в Съединените щати, където през 2011 г. печели регионална дивизия на НАСКАР (Limited Late Model – серии, които имат същите функции като GP2 за F1). Освен това разполага с финансовата подкрепа на Карлос Слим, а двама пилоти, поддържани от най-богатия човек на света – Серхио Перес и Естебан Гутиерес – вече са в Гран при.

Двукратният световен шампион в F1 Емерсон Фитипалди също е зад гърба на внука си, помагайки с опита и връзките си в света на автомобилния спорт. Той работи с Пиетро и за усъвършенстване на чисто психологически аспекти от характера на момчето.

Харесвам НАСКАР, но се появи тази възможност. Дядо ми тренира известно време с мен, освен това се обажда, за да ме успокои преди старт. Готино е – коментира младежът.

Пиетро е роден в Маями и е син на Джулиана – едно от трите деца на Емерсон от първия му брак (с Мария Елена). Ако стигне до Формула 1, той ще е трето поколение от фамилията в спорта – след дядо си и брат му Уилсън и после чичо му Кристиан. Първото изпитание за него ще е този уикенд – старт от Формула Рено на пистата Донингтън парк. Две седмици по-късно младежът ще дебютира в F4 на Силвърстоун – шампионат с 24 надпревари (8 кръга с по 3 състезания). Между календарите на сериите има засичане единствено на финалните надпревари, планирани за 28-29 септември, така че Пиетро ще трябва да реши къде ще се надбягва.