Начало Рали Трима в битка за подиума в рали Монте Карло, Льоб е убедително...

Трима в битка за подиума в рали Монте Карло, Льоб е убедително начело

80
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб продължава спокойно да води в рали Монте Карло, първи кръг от световния шампионат за 2012 г. Французинът бе изключително внимателен през днешния ден, който включваше четири отсечки – по две минавания на Мулине – Ла Болен Везюби (23,41 км) и Лантоск – Люцерам (18,81 км). Авансът му пред втория в генералното класиране Дани Сордо е 2:41 мин. При това положение големият проблем на пилота на Ситроен е да остане фокусиран, призна самият той.

Не поемах никакви рискове. Опитвах се единствено да вървя в правилен ритъм и да съм концентриран. Това обаче е трудно постижимо, когато единственото нещо в главата ти е, че не бива да бъркаш. Целта сега е по-различна, отколкото в моментите, когато се бориш. Не се пробваш например да спираш възможно най-късно – допълни шампионът.

Истинската битка се водеше зад Льоб – Сордо, Петер Солберг и Мико Хирвонен си оспорваха останалите две места на подиума. Днес норвежецът бе най-бърз сред тях.

В първия етап следобед (14-ти за състезанието), който пресича класическата Кол дьо Тюрини, Хирвонен стопи малко от аванса на Петер Солберг. Пилотът на Ситроен внимава много, тъй като най-важно за него е да стигне финала.

Карах толкова предпазливо и въпреки това дадох страхотно време. Не съм сигурен дали ще е достатъчно, но все повече опознавам автомобила си – сподели Мико.

Норвежецът отговори с най-добро постижение в следващата отсечка. Той заяви, че основната му цел е да запази третото място и призна, че е загубил няколко секунди към края на етапа. Форд-ът му обаче бе с добро поведение и Солберг се чувства наистина комфортно в него. Това пролича и в следващите 16-а и 17-а отсечки, в които отново бе най-бърз.

За сметка на това Сордо не бе напълно доволен от настройките си и каза, че Мини-то му е бавно и реагира трудно. Нямаше конкретно обяснение за липсата на скорост, а темпото на Петер притесни екипажа на Мини.

Петер върви страшно бързо в момента и това ни тревожи, тъй като не очаквахме да загубим толкова време спрямо него – заяви ко-пилотът на Сордо Карлос дел Барио. – Трябва да сме наистина добри в двете нощни преминавания на отсечките, за да сме спокойни в пауърстейджа, в който е много лесно да спукаш гума и бихме предпочели достатъчен аванс преди него.

Междувременно Хирвонен загуби десетина секунди в предпоследния етап. Финландецът се завъртя малко след старта, като обяснението му бе, че е станало заради студените гуми. Сордо пък призна, че гумите му софт са причинили проблеми с управлението малко преди финала. Неговата преднина пред Солберг в края на деня се бе стопила до 19 секунди, а Мико е на 1:04 мин зад норвежеца.
Франсоа Делкур имаше проблем с управлението на Фиеста-та си. Той загуби много време заради него, но бе убеден, че екипът му ще се справи по време на сервизния парк. Така и стана и французинът бе с трето време в 16-и и 17-и етап.

Съотборникът му Евгени Новиков пък заяви категорично, че няма да прави никакви промени по Форд-а преди нощните етапи, тъй като е доволен от работата му. Руснакът е пети в класирането преди последния етап от ралито утре, следват Делкур, Пиер Кампаня, От Танак, Мартин Прокоп и Арминдо Аруйо.