Начало Рали Ценков на крачка от място в топ 10 след 2-ия етап на...

Ценков на крачка от място в топ 10 след 2-ия етап на Silk Way Rally

48
0

Петър Ценков и Пламен Николов вдигнаха ударно темпото във втория етап на международния офроуд маратон Silk Way Rally 2017. Българите, които вчера дебютираха със 17-о време, днес вдигнаха темпото ударно и едва няколко минути не им достигнаха да влязат в топ 10 на генералното класиране, по време на отсечката от Чебоксари към Уфа.

157-километровият специален етап бе допълнително усложнен от капризите на времето, но Петър и Пламен успяха да поддържат сериозно темпо и да финишират на много добра позиция. Самата отсечка, бе предшествана от шоустарт в столицата на Татарстан – Казан, което допълнително вдигна самочувствието на участниците в рали „Пътя на коприната“.

Иначе, при автомобилите, за втори пореден ден армадата на Пежо бе безкомпромисна. Етапен победител стана ветеранът Стефан Петерханзел, който оглави и генералното класиране при автомобилите. Втори и трети финишираха Сирил Депре и Себастиен Льоб, които, обаче, си разменят позициите във временната подредба.

Честта на Мини за момента брани Брус Мензийс, който финишира след французите, а основния конкурент Язид Ал Раджи загуби всякакви шансове за победа, след като се обърна в канавка на 30 километра преди финала и загуби над 2 часа.

По-напрегната, обаче, бе битката при камионите във втория ден на Silk Way Rally 2017. Най-бързата машина днес бе МАЗ-ът на Сергей Вязович, който даде най-добро време на всички контролни точки, но в самия край на етапа го предаде кормилната уредба на камиона и той загуби над един час ремонт. Съотборникът му Алексей Вишневски пък обърна беларуската машина и също загуби много време. Най-потърпевш, обаче, бе легендата Терухито Сугавара (Hino), който затъна в езеро и загуби над 4 часа, докато бъде изваден.

В лигата на губещите може да добавим и Алеш Лопрайс, който два пъти трябваше да спира за ремонт на двигателя на своята Татра. Което пък откри фланга за атака на Мартин Ван Ден Бринк с Рено Шерпа. Втори се класира Херард Де Рой с Ивеко, а Топ 3 допълни казахстанецът Артур Арадвикус, също с Ивеко. След това се изреди армадата на Камаз, чиито водач бе Антон Шибалов.

В генералното класиране на тежкотоварните, водач е Ван Ден Бринк, следван от Де Рой и Шибалов. Утре, керванът на Silk Way Rally 2017 се отправя от Уфа към Костанай. В менюто на ралито е и първият по-сериозен етап – 329 състезателни километра и общ пробег от 876 км с лиазоните.