Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 планира втори старт в Австрия, в Белгия очакват Спа да заработи...

F1 планира втори старт в Австрия, в Белгия очакват Спа да заработи с пълен капацитет

13113
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Ред Бул Ринг
снимка: Пирели

Формула 1 може да добави втора надпревара в Австрия за сезон 2021. Това твърдение се тиражира в австрийски медии, след като организаторите на Гран при на Азербайджан категорично отказаха да си сменят датите с Турция.

„Водихме преговори, но датата на нашия състезателен уикенд е фиксирана“, заяви промоутърът от Баку Ариф Рахимов. „Няма как да маневрираме покрай европейското първенство по футбол.

Турнирът трябваше да се състои през миналата година, но бе отложен заради пандемията от коронавирус. Баку е един от 11-те града в Европа, където ще има мачове.

След този развой на събитията около надпреварите от сезон 2021 във Формула 1 в Австрия съобщиха, че спортът планира втори старт на пистата Ред Бул Ринг

Миналогодишното първенство започна с две надпревари точно там. На австрийското трасе бяха изпробвани за първи път протоколите, изградени от Формула 1 и ФИА с помощта на отборите така, че да съответстват на изискванията в различни държави, както и максимално да опазят хората в спорта.

Твърди се, че обсъжданият вариант е да се проведе състезание на Ред Бул Ринг на 27 юни – седмицата преди оригинално включения в календара старт на 4 юли. Гран при на Франция, която заема слота в момента, може да се изтегли на 20 юни.

Според Ерик Булие най-важното за надпреварата на пистата Пол Рикар е да се състои.

„След миналогодишната отмяна на състезанието целта ни сега е да го проведем. Надяваме се да има зрители. В какъв формат – със или без спринт състезание – няма значение. Главното е състезанието да се състои“, каза Булие.

На Спа-Франкоршамп пък очакват да могат да работят при пълен капацитет на пистата за Гран при на Белгия в края на август

Според местни медии трасето може да заработи на 100% от края на юли ако бъде изпълнен ваксинационният план в страната. Белгийският премиер Александър де Кроо потвърди, че отварянето зависи от темпа на ваксиниране и ситуацията в интензивните отделения на болниците. До момента в страната са направени 4,79 милиона дози (над 30% от населението), 1,12 млн. са напълно ваксинираните хора (9,7% от населението). Белгия е трета в Европа по направени първи дози ваксини спрямо броя на гражданите си. На първо място е Унгария с 48%, следвана от Малта – малко над 47%.

В Нидерландия също искат да посрещнат публика. Смята се, че организаторите са по-склонни да отменят отново старта, отколкото да проведат състезание без зрители. Интересът е огромен още от обявяването на завръщането на пистата Зандвоорт в календара на Формула 1. Феновете на Макс Верстапен, по-известни като „оранжевата армия“, изкупиха билетите в момента, в който бяха пуснати в продажба.

„Искаме събитие с пълни трибуни. Нямаме, разбира се, кристална топка, но за щастие навлизаме в по-положителна фаза. Все повече хора са ваксинирани и се придобиват знания в областта на бързото тестване“, заяви директорът на пистата Роберт ван Овердийк пред местен вестник.