Начало Дакар Уникален експеримент в тазгодишния Дакар

Уникален експеримент в тазгодишния Дакар

48
0

За 40-годишната си история в рали Дакар са загинали 67 човека. Не всички тези хора са загинали при инциденти – много пилоти се е случвало да колабират, което не е изненада при пустинно рали. За да бъдат избегнати трагични случаи от такъв тип, в момента тече голям медицински експеримент.

За целта биват наблюдавани три стойности: в автомобила е разположен сензор, който, подобно на обикновен термометър, следи околната температура – т.е. жегата в колата или в камиона. Втори сензор е закачен на ръката на 45 състезатели и измерва външната температура на тялото.

Най-интересен е третият сензор, който е поет с хапче през устата. Вграденият в хапчето сензор измерва температурата вътре в тялото. Посредством радио вълни данните биват предавани навън. Логично идва въпросът какъв е смисълът на всичко това?

Човешкото тяло работи като двигател – може да поддържа много успешно постоянна температура, но при пренатоварване или висока температура може да откаже. И е важно да се установи при какви стойности се случва това и какви може да се последствията. Най-късно до два дена хапчетата излизат от тялото.