Начало Рали Уилсън: Това е един различен Яри-Мати – постоянен и спокоен

Уилсън: Това е един различен Яри-Мати – постоянен и спокоен

34
0

Шефът на Форд в световния рали шампионат Малкълм Уилсън не пестеше похвалите си за Яри-Мати Латвала след невероятната победа на финландеца в Нова Зеландия.

– Как ще обобщите представянето на Яри-Мати през уикенда?

– Мисля, че той направи фантастично каране, особено като се има предвид, че не даваше най-бързи времена [в отсечките] и в този смисъл надпреварата бе истинско каляване на характера за него. Но сега вече виждаме ползите от работата ни досега. Той завърши във всеки старт до момента, вече е втори в класирането за шампионата благодарение на силно, солидно представяне.

– Кой аспект от карането му ви впечатли най-много?

– Постоянството на времената му в етапите е нещото, което ме удовлетвори в най-голяма степен. Знаем, че е в състояние да дава изумителни постижения, но пък след това понякога темпото му пада с 10 секунди. Този сезон нещата вече не стоят по този начин – далеч по-постоянен е. И още повече – пази колата. Целият пакет е различен спрямо онзи отпреди 12 месеца.

– Как окуражихте Яри-Мати преди последната отсечка, за да натиска за победа?

– Не му казах да кара за победа. Казах му, че победата е възможна. Той бе уверен и много спокоен, а това е една от основните черти на променения Яри-Мати. Преди 12 месеца щеше да е стресиран, а сега това не се случи. Говорихме по телефона и се съгласихме, че [Себастиен] Льоб може да прави каквото си иска, но нашият шанс е да гоним [Себастиен] Ожие без да се поемат прекалени рискове. А случилото се показва, че нищо не е сигурно до финала…

– А как беше ралито за Мико [Хирвонен] – той не изглеждаше особено щастлив?

– Получи се някак странно, но определено не бе от добрите му надпревари, това е сигурно. Според не беше на сто процента доволен от настройките. Опита няколко различни подхода, но като че ли нямаше увереността от предишни стартове. Просто ще трябва да продължим да работим върху това. Наясно сме, че няма как безпричинно да изгуби форма, след като едва не спечели шампионата. Но познавайки Мико, съм сигурен, че ще се справи и ще се бори отново.