Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс може да остане с една кола в Австралия – шасито, двигателят...

Уилямс може да остане с една кола в Австралия – шасито, двигателят и скоростната кутия на Албон са потрошени

1086
0
Алекс Албон, Александър Албон, Уилямс
Алекс Албон; снимка: Уилямс

Отборът на Уилямс може да остане само с една кола през останалата част от уикенда за Гран при на Австралия. Алекс Албон претърпя тежка катастрофа по време на първата тренировка на пистата Албърт парк. Пилотът е невредим, но болидът му е с много сериозни повреди. Шасито е потрошено, пострадали са и задвижващата система, и скоростната кутия. Тимът имаше нужда от повече време, за да оцени точно колко и какви са щетите. Затова Албон изобщо не кара във втората тренировка.

Уилямс няма резервно шаси в Мелбърн. Ако анализът на болида на Албон разкрие, че щетите са прекалено големи, отборът може дори да не се захваща да го поправя. Решението трябва да бъде взето по-късно днес

„Двигателят е пострадал, скоростната кутия е разцепена на две, шасито е потрошено. Най-лошият вариант от всички възможни“, коментира шефът на Уилямс Джеймс Ваулс.

„Да, нямаме трето шаси тук. Сега въпросът е дали сме в състояние да поправим това“, продължи Ваулс, цитиран от Моторспорт.

По въпроса кой евентуално ще продължи да кара, ако има само един наличен болид, то изборът по принцип е Албон. Причината е, че вероятността той зда запише точки е по-голяма, отколкото са шансовете на съекипника му Логан Сарджънт.

„Една точка може да е разликата между шесто и десето място в шампионата. Сега искам да прегледам всичко и да видя какви са наличните ни опции. Винаги съм бил напълно открит, включително, когато обясних, че работата ни през зимата бе буквално на ръба, за да ни изведе в настоящата позиция. Наложиха се саможертви. И една от тях е решението да не разполагаме с резервно шаси до около третия кръг от шампионата“, добави Ваулс.

Шефът на Уилямс каза, че това е риск, който в конкретния случай не се е отплатил на тима от Гроув

По време на петъчните свободни тренировки на пистата Албърт парк имаше доста инциденти. Няколко пилоти, сред които Макс Верстапен и Люис Хамилтън, повредиха подовете на болидите си. Мнозина искаха отборите да проверят подовете на колите им след излитания или преминавания през бордюри. Катастрофата на Албон бе най-тежкият инцидент в двете сесии.